Tvarohová žemlovka z vánočky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 ks vejce 2 ks žloutek 1 l mléko 50 g rozinky 2 ks bílek cukr moučka 1 ks vánočka 1 balíček vanilkový cukr 100 g mandlové plátky 1 lžíce citronová šťáva vlašské ořechy 1 balíček skořicový cukr 1 balíček nízkotučný tvaroh máslo na vymazání strouhanka na vysypání 1 balíček polotučný tvaroh rumové aroma
Postup Tvarohová žemlovka z vánočky
Postup přípravy receptu
-
Vánočku natrháme na kusy a namočíme do mléka, ve kterém jsme rozmíchali celé vejce. Necháme chvíli stát, aby pečivo mléko dostatečně nasálo
Mezitím připravíme náplň, kterou budeme vánočku prokládat. Tvaroh vymícháme se žloutky, vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a citronovou šťávou, můžeme doplnit o rumové aroma. Přimícháme nadrobno nakrájené rozinky
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou
Mléko z vánočky vymačkáme a poklademe první vrstvu pečiva. Další vrstvou je tvaroh, který ještě posypeme plátky mandlí a skořicí. Dáme další vrstvu pečiva a opět posypeme skořicí a mandlemi, můžeme přidat i nahrubo nasekané vlašské ořechy
Zapékací mísu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme do zezlátnutí - asi 45 minut. Asi 5 minut před koncem pečení pokryjeme povrch bílkovým sněhem, který vyšleháme dotuha s trochou moučkového cukru. Opět posypeme plátky mandlí - na ozdobu
Žemlovku s tvarohem podáváme jako sladký hlavní chod, chutná teplá a studená. Podle potřeby během podávání ještě pocukrujeme.