Vánoční tvarohová štola s brusinkami recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 125 g máslo 2 ks žloutek 125 ml mléko 20 g med 100 g ořechy 100 g cukr moučka 480 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra 1 lžíce citronová šťáva 1 lžíce horká voda 1 lžička vanilkový extrakt 20 g čerstvé droždí 1 ks granátové jablko 80 g třtinový cukr 250 g tvaroh v alobalu 200 g sušené a kandované ovoce
Postup Vánoční tvarohová štola s brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Do misky odvážíme mouku (může být i špaldová hladká), po okrajích posolíme, uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme vzešlý kvásek (můžeme nahradit sušeným droždím nebo kypřícím práškem), cukr a začneme od středu míchat
Postupně přimícháváme ostatní suroviny - nasekané oříšky (dle oblíbenosti - lískové, vlašské, mandle), sušené a kandované ovoce (větší část sušených brusinek a dále množství doplníme dle oblíbenosti - meruňky, švestky, rozinky, kandované citrusy se zázvorem), žloutky, tvaroh, změklé máslo, citronovou kůru, med, případně i vanilkový extrakt. Vymísíme nelepivé těsto, zbytečně však nepřidáváme velké množství mouky
Těsto přepůlíme a vytvarujeme dvě štoly, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. Lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30 - 40 minut
Rozehřejeme troubu na 175 °C, poté vložíme nakynuté štoly a pečeme cca 40 minut. Propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do upečené štoly, je-li čistá, máme hotovo
Připravíme si rozpuštěné máslo se lžící medu (kdo má rád rum, může také přidat) a ihned po upečení, ještě horké štoly, tímto mašlovačkou potřeme. Necháme vychladnout, případně můžeme připravit z citronové šťávy, bílku a mletého cukru polevu jako na perníčky (jen trochu řidší), polít štolu a ozdobit zrníčky granátového jablka
Vánoční tvarohovou štolu krájíme na plátky a podáváme. Zbytek zabalíme do potravinářské folie či alobalu, aby neosychala.