Tvarohový zebra koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
2 ks vejce
100 g máslo
1 lžíce kakao
2 lžíce kakao
100 ml mléko
120 g cukr krupice
160 g cukr moučka
1 balení vanilkový cukr
150 g zakysaná smetana
220 g polohrubá mouka
4 balení polotučný tvaroh
1 balení vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. V misce utřeme máslo s cukrem, přidáme vajíčko, sůl a mouku smíchanou s kakaem

  2. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Pokud forma nemá dno, vypodložíme i pečicím papírem a vložíme těsto

  3. Z těsta vytvarujeme dno koláče a také vysoké okraje po obvodu formy. Troubu zapneme na 170 °C

  4. Nyní si připravíme náplň koláče. Do mísy připravíme tvarohy, zakysanou smetanu, vajíčka, mléko, cukr moučka, vanilkový cukr a vanilkový pudinkový prášek

  5. Polovinu těsta přelijeme do jiné misky a vmícháme do ní kakao. Náplň má být poměrně řídká, pokud použijete nízkotučný tvaroh, nařeďte ji trochou mléka

  6. Na připravené těsto ve formě střídavě naléváme (malou naběračkou nebo velkou lžící) do středu světlou a tmavou náplň, dokud je obě nespotřebujeme. Náplň se sama začne rozlévat po celé ploše

  7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 90 minut, dle velikosti formy. Pokud by koláč začal hnědnout a ještě zbývalo více času do konce pečení, přikryjeme jej alobalem a dopečeme. Koláč je propečen, jakmile střed již není propadlý

  8. Tvarohový zebra koláč necháme úplně vychladnout na lince, tvarohová náplň lehce splaskne. Ozdobíme čerstvým ovocem a podáváme. Zbylý koláč skladujeme v lednici.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!