Výborný strouhaný tvarohový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 250 g máslo 2 lžíce kakao 2 ks žloutek 1 balíček prášek do pečiva 120 g cukr krupice 80 - 100 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 400 g hladká mouka vanilkový lusk 8 lžic smetana na vaření 3 lžíce smetana na vaření 750 g polotučný tvaroh 2 lžičky vanilkový pudinkový prášek
Postup Výborný strouhaný tvarohový koláč
Postup přípravy receptu
-
Začneme přípravou těsta. Máslo rozpustíme a necháme z části vychladnout. Máslo přelijeme do mísy, přidáme oba cukry a vyšleháme. Přidáme ve smetaně rozšlehané žloutky a kakao. Na závěr po částech přimícháváme mouku promíchanou s práškem do pečiva, až nám vznikne hladké těsto. Těsto vytvarujeme a uložíme na hodinu do lednice
Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh dáme do mísy, přisypeme cukr, přilijeme pudink rozmíchaný ve smetaně. Tvarohovou náplň pečlivě vyšleháme, máme-li, přidáme vydlabaný vanilkový lusk
Těsto rozdělíme na 2/3 a 1/3. Větší část těsta nastrouháme na plech vyložený pečícím papírem (plech o velikosti 25x35 cm) a rovnoměrně rozprostřeme
Na těsto dáme tvarohovou náplň a také rovnoměrně uhladíme po celé ploše těsta. Na vrch přijde druhá (menší) část těsta, kterou také nastrouháme na hrubém struhadle
Strouhaný tvarohový koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 30 - 35 minut. Po upečení necháme koláč zcela vychladnout, až poté krájíme
Strouhaný tvarohový koláč zdobíme lístkem máty či meduňky a podáváme ke kávě.