Výborný strouhaný tvarohový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

250 g máslo
2 lžíce kakao
2 ks žloutek
1 balíček prášek do pečiva
120 g cukr krupice
80 - 100 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
400 g hladká mouka
vanilkový lusk
8 lžic smetana na vaření
3 lžíce smetana na vaření
750 g polotučný tvaroh
2 lžičky vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Začneme přípravou těsta. Máslo rozpustíme a necháme z části vychladnout. Máslo přelijeme do mísy, přidáme oba cukry a vyšleháme. Přidáme ve smetaně rozšlehané žloutky a kakao. Na závěr po částech přimícháváme mouku promíchanou s práškem do pečiva, až nám vznikne hladké těsto. Těsto vytvarujeme a uložíme na hodinu do lednice

  2. Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh dáme do mísy, přisypeme cukr, přilijeme pudink rozmíchaný ve smetaně. Tvarohovou náplň pečlivě vyšleháme, máme-li, přidáme vydlabaný vanilkový lusk

  3. Těsto rozdělíme na 2/3 a 1/3. Větší část těsta nastrouháme na plech vyložený pečícím papírem (plech o velikosti 25x35 cm) a rovnoměrně rozprostřeme

  4. Na těsto dáme tvarohovou náplň a také rovnoměrně uhladíme po celé ploše těsta. Na vrch přijde druhá (menší) část těsta, kterou také nastrouháme na hrubém struhadle

  5. Strouhaný tvarohový koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 30 - 35 minut. Po upečení necháme koláč zcela vychladnout, až poté krájíme

  6. Strouhaný tvarohový koláč zdobíme lístkem máty či meduňky a podáváme ke kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!