Dýňový koláč s rozinkami recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks vejce
250 g máslo
1 sklenice rum
1 lžička skořice
100 g rozinky
40 g cukr moučka
650 g dýně
150 g cukr krystal
400 g hladká mouka
200 ml zakysaná smetana
50 ml plnotučné mléko
1 špetka drcený hřebíček

Postup přípravy receptu

  1. Máslo si dáme v předstihu změknout a rozinky namočíme do rumu. Sesypeme všechny ingredience na těsto a uhněteme hladké těsto. Těsto dáme na 30 minut odpočinout do lednice v potravinářské folii, aby neoschlo

  2. Dýni dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do měkka (obvykle je to 20 minut). Po uvaření slijeme vodu a uvařenou dýni rozmixujeme na jemné pyré. Přidáme cukr, skořici a hřebíček. Dále přidáme kysanou smetanu a našlehané vejce (v hrnečku si necháme malinko vejce na potření). Řádně vše promícháme. Namísto dýně lze použít jakékoliv ovoce ve stejné gramáži bez pecek a slupky

  3. Z těsta si oddělíme 1/3 a dáme stranou. Zbylé těsto vytvarujeme do formy až do okrajů. Na těsto nalijeme náplň. Ze zbylého těsta uděláme nudličky a ozdobíme střed koláče, podle vlastní fantazie. Koláč potřeme zbytkem vejce

  4. Pečeme v troubě na 175°C cca 40 minut. Po vychladnutí dýňový koláč rozdělíme na osm dílů a přendáme na servírovací podnos.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!