Výborný dýňový koláč s rozinkami recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 špetka sůl
1/2 ks vejce
1/2 ks vejce
150 g máslo
4 lžíce solamyl
2 lžíce voda
3 lžíce cukr krupice
600 g dýně
2 špetky mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
200 g polohrubá mouka
200 ml smetana ke šlehání
2 - 3 špetky mletý zázvor

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme dýni. Rozkrájíme ji na větší kusy, vydlabeme semínka a pečeme v troubě 30 minut na 200 ºC. Vychladlou dýni oloupeme, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme

  2. Korpus připravíme smícháním mouky, špetky soli, polohrubé mouky a 1/2 vejce. Nakonec přidáme 2 lžíce studené vody. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici

  3. Mezitím si uděláme náplň. Do rozmixované dýně nasypeme krupicový a vanilkový cukr, mletou skořici i zázvor, špetku soli, rozinky, vlijeme smetanu ke šlehání a rozšleháme s polovinou vejce. Nakonec po částech vmícháme solamyl. Pokud máte rádi opravdu sladké, doporučuji množství cukru navýšit, případně přidat trochu cukru i do těsta

  4. Těsto na korpus vyválíme a vyložíme jím vymazanou a moukou vysypanou formu o průměru 24 cm. Po obvodu formy vytvoříme z těsta okraje a těsto propícháme vidličkou. Na korpus nalijeme dýňovou náplň a pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 200 ºC a dalších 30 minut na 180 ºC

  5. Dýňový koláč s rozinkami po vychladnutí nakrájíme a podáváme ke kávě či čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!