Výborný dýňový koláč s rozinkami recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 špetka sůl 1/2 ks vejce 1/2 ks vejce 150 g máslo 4 lžíce solamyl 2 lžíce voda 3 lžíce cukr krupice 600 g dýně 2 špetky mletá skořice 1 balíček vanilkový cukr 200 g polohrubá mouka 200 ml smetana ke šlehání 2 - 3 špetky mletý zázvor
Postup Výborný dýňový koláč s rozinkami
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme dýni. Rozkrájíme ji na větší kusy, vydlabeme semínka a pečeme v troubě 30 minut na 200 ºC. Vychladlou dýni oloupeme, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme
Korpus připravíme smícháním mouky, špetky soli, polohrubé mouky a 1/2 vejce. Nakonec přidáme 2 lžíce studené vody. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici
Mezitím si uděláme náplň. Do rozmixované dýně nasypeme krupicový a vanilkový cukr, mletou skořici i zázvor, špetku soli, rozinky, vlijeme smetanu ke šlehání a rozšleháme s polovinou vejce. Nakonec po částech vmícháme solamyl. Pokud máte rádi opravdu sladké, doporučuji množství cukru navýšit, případně přidat trochu cukru i do těsta
Těsto na korpus vyválíme a vyložíme jím vymazanou a moukou vysypanou formu o průměru 24 cm. Po obvodu formy vytvoříme z těsta okraje a těsto propícháme vidličkou. Na korpus nalijeme dýňovou náplň a pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 200 ºC a dalších 30 minut na 180 ºC
Dýňový koláč s rozinkami po vychladnutí nakrájíme a podáváme ke kávě či čaji.