Dýňový koláč s brusinkami recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 ks vejce
60 g máslo
1 lžíce rum
1 špetka hřebíček
60 ml pomerančový džus
2 lžíce med
200 g sušenky
0,5 lžiček mletá skořice
2 lžíce zakysaná smetana
2 lžíce citronová šťáva
80 g vlašské ořechy
80 g mleté vlašské ořechy
3 lžíce javorový sirup
1 ks dýně Hokaido
350 g Hamé brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Dýni překrojíme na polovinu a vydlabeme semínka. Oloupeme slupku a nakrájíme na kostky. Dáme do hrnce, podlijeme malým množstvím vody a necháme 20 minut dusit pod pokličkou. Až se dýně začne rozpadat, slijeme vodu a šťouchadlem na brambory rozmačkáme na hladké pyré. Dáme stranou a necháme vychladnout. Mezitím si můžeme připravit nepečené těsto

  2. Sušenky (tmavé – například esíčka nebo karamelizované sušenky) rozmačkáme na co nejjemnější drobečky. Práci si můžeme trochu usnadnit. Stačí, když je nasypeme do igelitového sáčku. Ten pevně zavážeme a rozmačkáme je pomocí válečku. Nebo je ideálně i s ořechy nasypeme do mixéru a několika pulzy rozmixujeme úplně na jemno

  3. Sušenkovou směs smícháme s rozpuštěným máslem, až se vytvoří hmota podobná těstu. Rovnoměrně ji napěchujeme do vymazané koláčové formy

  4. Troubu nastavíme na 180 °C a necháme ji rozehřát. Dýňové pyré osladíme medem a javorovým sirupem. Přidáme skořici a hřebíček, šťávu z citronu a zakysanou smetanu. Nakonec přidáme obě vejce a vyšleháme do hladkého krému

  5. Nalijeme na nepečený korpus a vložíme do trouby na 35 – 40 minut. Upečený krém je po okrajích zpevněný, ale uprostřed může být ještě trochu vláčný. Necháme vychladnout

  6. Na polevu smícháme pomerančový džus a celé množství nakládaných brusinek a necháme krátce svařit. Nakonec můžeme rozmixovat tyčovým mixérem dohladka nebo nechat polevu s hrubší strukturou. Polevu opatrně rozetřeme na upečený koláč a ozdobíme vlašskými ořechy

  7. Dýňový koláč s brusinkami podáváme jako lahodný moučník ke svačině nebo snídani.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!