Uhlířina po staročesku recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
1 špetka sůl
3 ks vejce
2 ks cibule
voda
100 g špek
300 g hladká mouka
800 g brambory vařené ve slupce
celý kmín

Postup přípravy receptu

  1. Začneme přípravou noků. Do mísy vsypeme mouku, přidáme špetku soli, rozklepnutá vejce a vše vařečkou dobře zamícháme. Podle potřeby přilijeme trochu vody a zpracujeme v hladké těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočinout

  2. Z těsta na pomoučněné desce uválíme váleček, který nakrájíme na kolečka a z nich vytvarujeme přibližně stejně velké noky. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, vhodíme část noků a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu. Uvařené noky vybereme a necháme okapat

  3. Špek nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak oloupanou cibuli. V hluboké pánvi necháme nejprve vyškvařit špek, poté vsypeme cibuli a smažíme, dokud není zlatavá. Okmínujeme, kmín se krásně rozvoní

  4. Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na hrubá kolečka. Na špek a cibuli přidáme brambory a noky. Uhlířinu promícháváme, až jsou noky i brambory obalené směsí cibule a špeku a také získají zlatavou barvu. Podle chuti osolíme

  5. Staročeskou uhlířinu ihned po přípravě podáváme. Chutná nejlépe s kyselým zelím, sterilovanými okurkami a jinou zeleninou přílohou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!