Uhlířina po staročesku recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 špetka sůl 3 ks vejce 2 ks cibule voda 100 g špek 300 g hladká mouka 800 g brambory vařené ve slupce celý kmín
Postup Uhlířina po staročesku
Postup přípravy receptu
-
Začneme přípravou noků. Do mísy vsypeme mouku, přidáme špetku soli, rozklepnutá vejce a vše vařečkou dobře zamícháme. Podle potřeby přilijeme trochu vody a zpracujeme v hladké těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočinout
Z těsta na pomoučněné desce uválíme váleček, který nakrájíme na kolečka a z nich vytvarujeme přibližně stejně velké noky. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, vhodíme část noků a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu. Uvařené noky vybereme a necháme okapat
Špek nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak oloupanou cibuli. V hluboké pánvi necháme nejprve vyškvařit špek, poté vsypeme cibuli a smažíme, dokud není zlatavá. Okmínujeme, kmín se krásně rozvoní
Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na hrubá kolečka. Na špek a cibuli přidáme brambory a noky. Uhlířinu promícháváme, až jsou noky i brambory obalené směsí cibule a špeku a také získají zlatavou barvu. Podle chuti osolíme
Staročeskou uhlířinu ihned po přípravě podáváme. Chutná nejlépe s kyselým zelím, sterilovanými okurkami a jinou zeleninou přílohou.