Upotěnci recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
1 lžička sůl
1 dl ocet
2 ks cibule
0,3 l voda
2 ks chilli paprička
4 ks špekáček
3 listy bobkový list
5 kuliček nové koření
15 kuliček pepř
1 lžíce hořčičné semínko
2 ks kyselé okurky
1/2 lžičky mleté chilli

Postup přípravy receptu

  1. Svaříme vodu, ocet, cukr a sůl. Až začne nálev vřít, tak přidáme koření. Vaříme 2 minuty, pak stáhneme plamen na minimum a necháme vařit 5 minut. Poté nálev odstavíme, až zcela vychladne

  2. Okurky a papričky nakrájíme na drobné proužky, cibuli na drobné půlměsíčky. Oloupeme střívko ze špekáčků a podélně je nařízneme, ale nesmí být zcela rozříznuté. Do zářezu patří špetka chilli, vložíme cibuli, okurku a papričku. Tím, že se špekáček rozřízne a naplní, tak se v nálevu lépe rozleží

  3. Do velké a dobře vymyté sklenice dáme na dno trochu cibule, pak naskládáme špekáčky a do mezer napěchujeme zbytek cibule, okurek a papriček. Zalijeme nálevem až po okraj. Vše musí být ponořené. Sklenici uzavřeme a nakloníme asi o třicet stupňů a pak se sklenicí klepeme o podložku, aby se všechny vzduchové bublinky uvolnily a vyplavaly na povrch

  4. Upoťenci se nechávají uležet tři týdny v lednici, ale už druhý den chutnají skvěle a většinou se do týdne spořádají

  5. Poznámka: Někdo krájí špekáčky na kolečka. To se nedá doporučit, protože pak to nevypadá a ani nechutná dobře. Použít se dá i červená cibule, ale ta barví do růžova. Na upotěnce je třeba vybírat opravdu kvalitní špekáčky. Z nekvalitních špekáčků z mouky vznikne jen nechutné bláto.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy