Úžasná vánočka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
140 g cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
250 ml mléko
1 ks citron
30 g droždí
600 g hladká mouka
1 špetka muškátový květ
120 g Hera
1 hrst rozinky v rumu
na potření
1 ks vejce
na ozdobu
mandlové plátky

Postup přípravy receptu

  1. Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek. Kvásek připravíme tak, že v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta, přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabude. Kvásek zapracujeme do mouky s jedním vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru, rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citronové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky, co byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát. Když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.

  2. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.

  3. Tuto úžasnou vánočku pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 - 160 °C. Pokud chceme, aby nám vánočka nesjela, vypomůžeme si špejlemi. Je to rodinný recept, neznám lepší kynuté těsto, má nepopsatelně výbornou chuť, kterou jsem nikde jinde nejedla. Určitě úžasnou vánočku vyzkoušejte!


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!