Plněný bramborákový koláč recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- česnek sůl sůl 2 ks vejce 1 ks vejce 2 lžíce mléko majoránka 300 g maso 2 ks lučina olivový olej mletý pepř 1/2 hrnku polohrubá mouka mletá sladká paprika 1 konzerva sterilovaná paprika 10 ks středně velké brambory čerstvá pažitka
Postup Plněný bramborákový koláč
Postup přípravy receptu
-
Recept je kalkulován pro crisps talíř o průměru 30 cm
Základem je bramborákové těsto. Asi 10 středních brambor oloupeme a nahrubo nastrouháme. Slijeme přebytečnou šťávu a lehce zakapeme mlékem a promícháme. Přidáme vejce, majoránku, sůl, pepř a sušený nebo prolisovaný česnek, dobře promícháme a přidáváme tolik mouky, aby směs byla polotuhá
Na crisps talíř mašlovačkou naneseme olivový olej a rozestřeme asi polovinu hmoty. Dáme do mikrovlnné trouby na crisp asi na 8 - 12 minut. Crisp je třeba vypnout, až povrch zkožnatí, ale ještě není zlatý
Mezitím v misce rozšleháme obě lučiny s okapanou sterilovanou paprikou. Dá se použít zelenina jakákoliv, ale spíše předpřipravená, čerstvá zelenina se nestačí rozpéct. Přidáme vejce, lehce osolíme, přidáme pažitku a necháme odležet
Maso nakrájíme na drobnější kostky. Pokud používáme vepřové, před samotnou tepelnou úpravou ho posolíme a promícháme rukou, aby se sůl pěkně chytla a maso po smažení zůstalo šťavnaté. Kuřecí se propeče rychleji, takže to není třeba. Kostečky hodíme na rozehřátou pánev s trochou olivového oleje, lehce necháme osmahnout, zaprášíme sladkou paprikou a necháme změknout
Na podkladový bramborák v crisps talíři naneseme rovnoměrně lučinovou směs a na ní rozprostřeme připravené masové kostky. Mírně vtlačíme do směsi. Zbytek bramborákového těsta rozprostřeme tak, aby bylo vše pod ním zakryto. Plněný bramborákový koláč dáme péci na cca 25 minut na crisp do mikrovlnné trouby. Horní vrstva by měla být zlatá jako klasický smažený bramborák
Po vyjmutí z trouby můžeme plněný bramborákový koláč ihned podávat
Pokud chceme tento koláč udělat v normální troubě, spodní bramborák si nejprve připravíme na pánvi klasickým smažením. Vložíme ho na dno koláčové formy a ostatní postup je stejný. Teprve celý koláč necháme zapéct v troubě až do zezlátnutí.