Vaječný svítek se smetanovou majonézou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 šálek olej
1 špetka sůl
2 ks žloutek
2 lžíce mléko
2 ks bílek
1 špetka cukr moučka
2 lžičky plnotučná hořčice
1 lžíce polohrubá mouka
1 lžička citronová šťáva
100 ml smetana ke šlehání
1 lžíce petrželová nať
podle potřeby
sádlo na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků se solí ušleháme tuhý sníh, do něj vmícháme jemně nasekanou petrželku a pak i mouku. Směs rozetřeme do vymazaného a vysypaného pekáče. Svítek upečeme ve středně horké troubě zvolna dorůžova.

  2. Připravíme si domácí majonézu. V míse ušleháme žloutky se solí a hořčicí. Po kapkách přidáváme olej a stále intenzivně šleháme. Do husté majonézy pak vmícháme cukr, citronovou šťávu, mléko a nakonec ušlehanou šlehačku.

  3. Vaječný svítek přeložíme, rozpůlíme, přendáme na talíře a přelijeme smetanovou majonézou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!