Veganské cizrnové sušenky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 špetka sůl 100 g rozinky 80 g mandle 1 ks banán 200 g cizrna 1 lžička mletá skořice 50 g hořká čokoláda 1 lžička jedlá soda 2 hrstě ovesné vločky 2 lžíce kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
Postup Veganské cizrnové sušenky
Postup přípravy receptu
-
Cizrnu necháme aspoň 12 hodin namáčet, slijeme, vyměníme vodu a uvaříme. Případně můžeme použít i konzervovanou cizrnu - v uvařeném stavu bylo množství na 2 hrnky
V míse smícháme rozinky, nasekané oříšky a čokoládu, vločky, sůl, mletou skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu, promícháme a přidáme cizrnu rozmixovanou na kaši s banánem. Těsto pečlivě promícháme. Těsto bude tužší, nemělo by se sypat. V případě potřeby přilijeme trošku vody
Sušenky vytvarujeme do požadovaných tvarů, pokládáme na pekáč vyložený pečicím papírem a dáme péct asi na 20 minut na 180 °C. Počet upečených sušenek bude 25 až 30
Cizrna (římský hrách) je doslova zázračná luštěnina, bohatý zdroj bílkovin, železa a mnoha vitamínů. Neobsahuje cholesterol a navíc zabraňuje jeho vstřebávání. V kuchyni má široké využití, hodí se do sladkých i slaných pokrmů, do pomazánek, karbanátků, falafelu, polévek, omáček, zeleninových salátů apod. Cizrna se dá také snadno naklíčit
Veganské cizrnové sušenky netřeba nijak sladit, cukr bohatě nahradí rozinky, banán a čokoláda.