Veganské gazpacho recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 1 kg rajče 1 ks citron 1 hrst bazalka 1/2 ks chilli paprička 15 ml olivový olej mletý pepř 3 ks červená paprika 2 ks jarní cibulka 1 ks salátová okurka 1 lžička umeocet
Postup Veganské gazpacho
Postup přípravy receptu
-
Na přípravu veganské studené polévky si připravíme veškerou zeleninu. Rajčata zbavíme zelených částí, omyjeme a rozkrájíme na čtvrtky. Papriky očistíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na kousky, Salátovou okurku oloupeme a také nakrájíme. Jarní cibulku omyjeme, odkrojíme kořínky a rozkrájíme. Česnek oloupeme. V nejlepším případě použijeme zeleninu z vlastní zahrádky
Připravíme si mixér a do nádoby vhodíme rajčata, okurku, papriky, cibulky, česnek a promixujeme. Přidáme olej, umeocet, osolíme, opepříme a nezapomeneme na půlku chilli papričky a šťávu z citronu. Nakonec přidáme lístky bazalky a naposledy dohladka promixujeme. Pozor, umeocet je slaný, tak ať gazpacho nepřesolíme! Pokud nám vadí rajčatové slupky, můžeme rajčata předem oloupat, ale podle mého názoru v polévce vůbec nevadí
Veganskou polévku gazpacho podáváme studenou. Rozlijeme ji do mističek a podle fantazie dozdobíme. Můžeme použít chilli papričku, čerstvé lístky bazalky, oregana, posypat sušeným kořením, pokapat olivovým olejem apod. Veganské gazpacho ihned podáváme. Pokud nejsme RAW, můžeme gazpacho posypat ještě chlebovými krutonky
Recept na veganské gazpacho je určen zejména pro vegetariány, vegany a RAW (syrová strava). Recept vyjde na 4 - 5 porcí.