Velikonoční jidáše se skořicí recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 ks žloutek 200 ml mléko bílek 2 lžíce med 2 lžíce cukr moučka 1 lžíce mletá skořice 200 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra 200 g polohrubá mouka 125 g tuk na pečení 1 balíček sušené droždí
Postup Velikonoční jidáše se skořicí
Postup přípravy receptu
-
Hladkou a polohrubou mouku prosejeme do jedné mísy a promícháme se sušeným droždím, moučkovým cukrem a skořicí. Tuk na pečení rozpustíme a promícháme s mlékem. Do vychladlé tekutiny zašleháme žloutky, med a citronovou kůru. Vše vlijeme do připravené mouky a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout
Z vykynutého těsta oddělujeme kousky, ze kterých vyválíme válečky silné asi 2 cm a dlouhé přibližně 10 - 15 cm. Z válečků pak tvoříme spirály, případně je spleteme do copu a stočíme do věnečku
Velikonoční jidášky klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a necháme ještě 20 minut vyběhnout. Pak je pečeme v předehřáté troubě při 170 °C přibližně 15 - 20 minut dozlatova
Velikonoční jidáše se skořicí podáme ke kávě nebo čaji. Výborně chutnají i s marmeládou jako svačinka.