Velikonoční jidáše se skořicí recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

2 ks žloutek
200 ml mléko
bílek
2 lžíce med
2 lžíce cukr moučka
1 lžíce mletá skořice
200 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra
200 g polohrubá mouka
125 g tuk na pečení
1 balíček sušené droždí

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou a polohrubou mouku prosejeme do jedné mísy a promícháme se sušeným droždím, moučkovým cukrem a skořicí. Tuk na pečení rozpustíme a promícháme s mlékem. Do vychladlé tekutiny zašleháme žloutky, med a citronovou kůru. Vše vlijeme do připravené mouky a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout

  2. Z vykynutého těsta oddělujeme kousky, ze kterých vyválíme válečky silné asi 2 cm a dlouhé přibližně 10 - 15 cm. Z válečků pak tvoříme spirály, případně je spleteme do copu a stočíme do věnečku

  3. Velikonoční jidášky klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a necháme ještě 20 minut vyběhnout. Pak je pečeme v předehřáté troubě při 170 °C přibližně 15 - 20 minut dozlatova

  4. Velikonoční jidáše se skořicí podáme ke kávě nebo čaji. Výborně chutnají i s marmeládou jako svačinka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!