Velikonoční košík recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 80 g cukr 2 ks vejce 50 g máslo 3 ks žloutek voda 40 g droždí 200 g cukr moučka 1 ks citronová kůra 1 kg polohrubá mouka tuk na vymazání 500 ml vlažné mléko
Postup Velikonoční košík
Postup přípravy receptu
-
V troše vlažného mléka s cukrem rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Máslo rozehřejeme. Všechny suroviny včetně kvásku a citronové kůry v míse zpracujeme na hladké těsto a na teplém místě necháme vykynout
Vykynuté těsto rozdělíme na 26 stejně velkých dílů. Z 20 vyválíme válečky dlouhé 35 cm a upleteme z nich mřížku. Tu pak položíme na ohnivzdornou a pomazanou mísu s průměrem asi 17 cm a přebytečné těsto odřízneme. Dva válečky těsta obtočíme kolem mísy a přimáčkneme. Dva díly vyválíme na tenký váleček dlouhý 40 cm, přeložíme napůl, zatočíme do spirály a spojíme v kolečko přitisknutím těsta, máme spodek košíku. Ze dvou dalších vyválíme válečky pro držadlo, zatočíme do spirály a pletencem protáhneme drát a ohneme do požadovaného tvaru. Drát musí kus přečnívat, ten pak zasuneme do košíku. Ze zbylého těsta vyválíme 3 válečky, zapleteme je v cop dlouhý podle obvodu koše a přimáčknutím opět spojíme do kroužku
Všechny díly potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C asi 40 minut, menší díly méně
Z moučkového cukru a vody utřeme hustou polevu a všechny části košíku k sobě přilepíme. Velikonoční košík je moc pěknou dekorací.