Velikonoční košík recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

80 g cukr
2 ks vejce
50 g máslo
3 ks žloutek
voda
40 g droždí
200 g cukr moučka
1 ks citronová kůra
1 kg polohrubá mouka
tuk na vymazání
500 ml vlažné mléko

Postup přípravy receptu

  1. V troše vlažného mléka s cukrem rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Máslo rozehřejeme. Všechny suroviny včetně kvásku a citronové kůry v míse zpracujeme na hladké těsto a na teplém místě necháme vykynout

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 26 stejně velkých dílů. Z 20 vyválíme válečky dlouhé 35 cm a upleteme z nich mřížku. Tu pak položíme na ohnivzdornou a pomazanou mísu s průměrem asi 17 cm a přebytečné těsto odřízneme. Dva válečky těsta obtočíme kolem mísy a přimáčkneme. Dva díly vyválíme na tenký váleček dlouhý 40 cm, přeložíme napůl, zatočíme do spirály a spojíme v kolečko přitisknutím těsta, máme spodek košíku. Ze dvou dalších vyválíme válečky pro držadlo, zatočíme do spirály a pletencem protáhneme drát a ohneme do požadovaného tvaru. Drát musí kus přečnívat, ten pak zasuneme do košíku. Ze zbylého těsta vyválíme 3 válečky, zapleteme je v cop dlouhý podle obvodu koše a přimáčknutím opět spojíme do kroužku

  3. Všechny díly potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C asi 40 minut, menší díly méně

  4. Z moučkového cukru a vody utřeme hustou polevu a všechny části košíku k sobě přilepíme. Velikonoční košík je moc pěknou dekorací.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!