Velikonoční mazanec recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 - 3 špetky sůl 1 ks vejce rum 2 ks žloutek 125 ml mléko 1 kostka droždí 120 g cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 500 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra 1/4 lžičky muškátový květ 120 g Hera 1 hrst sušené brusinky 1 hrst loupané mandle (lupínky)
Postup Velikonoční mazanec
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme v míse s oběma druhy cukru, citronovou kůrou, solí a muškátovým květem. Brusinky nakrájíme a zakápneme rumem. Mandle (pokud nemáme plátky) nakrájíme na čtvrtinky
Do 1/3 mléka nasypeme lžíci cukru, promícháme a rozdrobíme droždí. Poprášíme moukou a v teple necháme asi 15 odpočinout - vzejít kvásek
Žloutky rozmícháme ve vlažném mléce, přilijeme do mouky, přidáme změklý tuk, trochu vařečkou promícháme a přidáme vzešlý kvásek
Vše dobře spojíme, vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme rukama. Pak přidáme rumové brusinky a vypracujeme poměrně tuhé těsto
pokud je moc tuhé, opatrně přidáme trochu mléka. Když je těsto hladké, posypeme ho moukou, přikryjeme utěrkou a umístíme k teplu kynout, minimálně na 60 minut
Těsto po vykynutí vyklopíme na vál a utvoříme bochánek. Mazanec dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 5 - 10 minut odpočinout
Do středu mazance ostrým nožem utvoříme kříž, potřeme rozšlehaným celým vejcem a poklademe mandlemi
Mazanec vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 10 minutách pečení teplotu zmírníme na 175 °C a dopečeme dozlatova asi hodinu, záleží na velikosti. Po 30 minutách pečení přikryjeme velikonoční mazanec alobalem proti spálení. Upečení vyzkoušíme špejlí, pokud se na ni nelepí těsto, je velikonoční mazanec správně upečený.