Velikonoční věnec recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 80 g cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 100 g máslo 3 lžíce rum 3 ks žloutek 50 g rozinky 40 g droždí cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 1 lžíce strouhaná citronová kůra 500 g polohrubá mouka 250 ml vlažné mléko
Postup Velikonoční věnec
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si kvásek. Polovinu vlažného mléka promícháme s cukrem a rozdrobeným droždím. Zaprášíme moukou a necháme vzkypět. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout
Mouku prosejeme a osolíme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého přendáme vzešlý kvásek, přisypeme oba cukry, přidáme 4 žloutky, rozinky, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a zbývající mléko. Ze surovin řádně propracujeme hladké těsto, které lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout
Potom těsto rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vyválíme 3 dlouhé válečky a upleteme cop. Ten spojíme pomocí vody do věnce a opatrně ho přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 40 minut kynout
Troubu předehřejeme na 200 °C. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 15 minut. Potom teplotu zmírníme a zvolna dopékáme asi 35 - 40 minut
Hotový velikonoční věnec posypeme moučkovým cukrem a podáváme zcela vychladlý ke kávě nebo čaji.