Velikonoční věnec recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

80 g cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
100 g máslo
3 lžíce rum
3 ks žloutek
50 g rozinky
40 g droždí
cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
1 lžíce strouhaná citronová kůra
500 g polohrubá mouka
250 ml vlažné mléko

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si kvásek. Polovinu vlažného mléka promícháme s cukrem a rozdrobeným droždím. Zaprášíme moukou a necháme vzkypět. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout

  2. Mouku prosejeme a osolíme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého přendáme vzešlý kvásek, přisypeme oba cukry, přidáme 4 žloutky, rozinky, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a zbývající mléko. Ze surovin řádně propracujeme hladké těsto, které lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout

  3. Potom těsto rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vyválíme 3 dlouhé válečky a upleteme cop. Ten spojíme pomocí vody do věnce a opatrně ho přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 40 minut kynout

  4. Troubu předehřejeme na 200 °C. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 15 minut. Potom teplotu zmírníme a zvolna dopékáme asi 35 - 40 minut

  5. Hotový velikonoční věnec posypeme moučkovým cukrem a podáváme zcela vychladlý ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!