Velikonoční věneček recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
50 g cukr
1 špetka sůl
2 ks vejce
60 g máslo
1 lžíce rum
130 ml mléko
20 g droždí
1 balíček vanilkový cukr
300 g hladká mouka
1 lžička citronová kůra
na potření
1 ks vejce
1 lžíce mléko
na ozdobu
hrubozrnný cukr

Postup přípravy receptu

  1. V trošce vlažného mléka s cukrem rozmícháme droždí, které necháme na teplém místě vzejít. Žloutky dobře promícháme s vanilkovým cukrem, rozpuštěným máslem, cukrem, špetkou soli, rumem a nastrouhanou citronovou kůrou. Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutkovou směs a kvásek. Dobře společně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.

  2. Na pomoučněném vále těsto trochu natáhneme a odebereme 8 kusů. Jeden kus by měl mít asi 75 gramů. Z dvou kusů si vytvoříme pletením menší věnec a dobře spojíme konce. Takto vytvoříme 4 věnce. Do středu každého věnce vložíme vařené vejce, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 20 minut kynout na plechu vyloženém pečícím papírem.

  3. Žloutky dobře promícháme s mlékem a velikonoční věnce potřeme. Věnce pečeme asi na 12 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Velikonoční věneček ještě teplý posypeme hrubozrnným cukrem a necháme vychladnout.

  4. Na velikonoční věneček uložíme vejce k velikonoční snídani.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!