Velikonoční věneček recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 50 g cukr 1 špetka sůl 2 ks vejce 60 g máslo 1 lžíce rum 130 ml mléko 20 g droždí 1 balíček vanilkový cukr 300 g hladká mouka 1 lžička citronová kůra na potření 1 ks vejce 1 lžíce mléko na ozdobu hrubozrnný cukr
Postup Velikonoční věneček recept
Postup přípravy receptu
-
V trošce vlažného mléka s cukrem rozmícháme droždí, které necháme na teplém místě vzejít. Žloutky dobře promícháme s vanilkovým cukrem, rozpuštěným máslem, cukrem, špetkou soli, rumem a nastrouhanou citronovou kůrou. Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutkovou směs a kvásek. Dobře společně promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
Na pomoučněném vále těsto trochu natáhneme a odebereme 8 kusů. Jeden kus by měl mít asi 75 gramů. Z dvou kusů si vytvoříme pletením menší věnec a dobře spojíme konce. Takto vytvoříme 4 věnce. Do středu každého věnce vložíme vařené vejce, přikryjeme utěrkou a necháme dalších 20 minut kynout na plechu vyloženém pečícím papírem.
Žloutky dobře promícháme s mlékem a velikonoční věnce potřeme. Věnce pečeme asi na 12 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Velikonoční věneček ještě teplý posypeme hrubozrnným cukrem a necháme vychladnout.
Na velikonoční věneček uložíme vejce k velikonoční snídani.