Vepřové kousky ve sladkokyselé omáčce recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 5 stroužků česnek 5 lžic olej 1 špetka sůl 1 ks vejce 2 lžíce ocet 2 ks cibule 1 lžička zázvor 1 lžíce škrob 1 lžíce škrob 1 lžička glutasol 2 lžíce cukr krupice 1 lžíce hladká mouka 2 dl masový vývar 2 lžíce sójová omáčka olej na smažení 2 balíčky rýže ve varných sáčcích 500 g libové vepřové maso
Postup Vepřové kousky ve sladkokyselé omáčce
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso opláchneme a nakrájíme na malé kousky nebo nudličky. Pokrájené promícháme s moukou, škrobem nebo solamylem, vajíčkem a špetkou soli. Necháme uležet a zatím si připravíme omáčku a dáme uvařit rýži
Rýži vaříme ve vroucí osolené vodě asi 15 minut, řídíme se návodem na obalu. Příprava rýže ve varných sáčcích je nejsnadnější. Můžeme ale zvolit i jiný, kvalitnější druh rýže
Připravíme si omáčku. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na slabé plátky. Obojí osmahneme téměř dozlatova na rozehřátém oleji. Zalijeme masovým vývarem, přidáme cukr, ocet, zázvor, glutasol a sójovou omáčku.Škrob rozmícháme asi se 2 lžícemi studené vody a za stálého míchání přiléváme do omáčky. Omáčku přivedeme k varu, stále mícháme a vaříme 5 minut, než sladkokyselá omáčka zhoustne a zesklovatí
Na pánvi rozehřejeme olej a zprudka na něm osmažíme naložené kousky vepřového masa. Maso je obalené v těstíčku a aby se neslepovalo a upeklo ze všech stran, tak během smažení jednotlivé kousky oddělujeme vidličkou. Maso usmažíme dorůžova
Uvařenou rýži rozdělíme na talíře, posypeme usmaženými vepřovými kousky a přelijeme sladkokyselou omáčkou. Můžeme ozdobit zelenou cibulovou natí.