Vepřové medailonky s bramboráčky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek olej sůl 2 ks vejce 800 g brambory sádlo 4 - 5 lžic hladká mouka čerstvá bazalka 800 g vepřová panenská svíčková mletý černý pepř 1 ks velká červená cibule 1/2 sklenice bílé sterilované zelí
Postup Vepřové medailonky s bramboráčky
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na medailonky silné asi 2,5 cm. Potom je velice lehce naklepeme, osolíme, opepříme a uchováme v chladu
Cibulovo-zelná příloha: Zelí necháme okapat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné plátky, které rozebereme na kroužky. Na oleji při mírné teplotě necháme cibulku zkřehnout. Nesmí se připálit, aby nezhořkla. Potom vmícháme okapané zelí a vše podle chuti osolíme, okyselíme nebo přisladíme
Bramboráčky: Česnek oloupeme a prolisujeme. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Osolíme a vymačkáme veškerý vylouhovaný škrob. Přidáme vejce, česnek, sůl, pepř a mouku. Vypracujeme středně řídké těstíčko, do kterého nakonec vmícháme usekané oregano. Na rozpáleném oleji smažíme malé placičky z obou stran dozlatova. Bramboráčky uchováme na teple
Vepřové medailonky opékáme na sádle, nejdříve zprudka z obou stran asi 1 minutu. Potom teplotu snížíme a ještě z každé strany propečeme přibližně 2 - 3 minuty
Na nahřáté talíře rozdělíme porce masa, malé bramboráčky a hromádku cibulovo-zelné přílohy. K této kombinací chutí se velice dobře hodí k popíjení pivo.