Vepřové plecko na česneku recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

8 stroužků česnek
sůl
1/2 kostky bujón
2 plátky vepřové plecko
mletý černý pepř
3 - 4 ks větší brambory
sušený česnek
1 kelímek smetana ke šlehaní
olivový olej nebo máslo
libeček nebo kopr

Postup přípravy receptu

  1. Plátky vepřového plecka naklepeme, na krajích nařízneme, osolíme, opepříme a po obou stranách potřeme prolisovaným česnekem (asi 3 - 4 větší stroužky). Maso uložíme do chladničky a necháme přes noc marinovat

  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme vařit do vody s půl kostkou bujónu a 2 oloupanými stroužky česneku. Vaříme téměř doměkka. Pak scedíme. Provařený česnek vyjmeme

  3. Naložené maso osmahneme na rozpálené pánvi s trochou oleje

  4. Pekáček lehce vymažeme olejem nebo máslem. Poklademe polovinou brambor, posypeme sušeným česnekem, položíme plátky vepřového plecka, znovu poklademe plátky brambor a znovu posypeme sušeným a teď i nasekaným čerstvým česnekem (2 stroužky). Bohatě posypeme nasekaným libečkem nebo koprem. Nakonec zalijeme smetanou ke šlehání

  5. Vepřové plecko na česneku zapékáme v troubě asi na 170 °C (30 - 40 minut). Občas brambory na povrchu přelijeme smetanou z pekáčku

  6. Vepřové plecko na česneku podáváme jako hlavní chod. Na talíř přidáme třeba pár sterilovaných okurek k přikusování a máme hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!