Vepřové plecko na česneku recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 8 stroužků česnek sůl 1/2 kostky bujón 2 plátky vepřové plecko mletý černý pepř 3 - 4 ks větší brambory sušený česnek 1 kelímek smetana ke šlehaní olivový olej nebo máslo libeček nebo kopr
Postup Vepřové plecko na česneku
Postup přípravy receptu
-
Plátky vepřového plecka naklepeme, na krajích nařízneme, osolíme, opepříme a po obou stranách potřeme prolisovaným česnekem (asi 3 - 4 větší stroužky). Maso uložíme do chladničky a necháme přes noc marinovat
Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme vařit do vody s půl kostkou bujónu a 2 oloupanými stroužky česneku. Vaříme téměř doměkka. Pak scedíme. Provařený česnek vyjmeme
Naložené maso osmahneme na rozpálené pánvi s trochou oleje
Pekáček lehce vymažeme olejem nebo máslem. Poklademe polovinou brambor, posypeme sušeným česnekem, položíme plátky vepřového plecka, znovu poklademe plátky brambor a znovu posypeme sušeným a teď i nasekaným čerstvým česnekem (2 stroužky). Bohatě posypeme nasekaným libečkem nebo koprem. Nakonec zalijeme smetanou ke šlehání
Vepřové plecko na česneku zapékáme v troubě asi na 170 °C (30 - 40 minut). Občas brambory na povrchu přelijeme smetanou z pekáčku
Vepřové plecko na česneku podáváme jako hlavní chod. Na talíř přidáme třeba pár sterilovaných okurek k přikusování a máme hotovo.