Výborná světlá veka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 5 lžic olej 2 lžičky sůl 350 ml mléko 1 kostka droždí 650 g polohrubá mouka
Postup Výborná světlá veka recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vykynout.
Do mísy prosejeme polohrubou mouku a přidáme mléko, olej, sůl a vzešlý kvásek. Zaděláme těsto a necháme ho asi tak půl hodiny kynout. Doba kynutí závisí na teplotě v místnosti. Těsto lépe kyne v teple.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na polovinu a z každého kusu těsta vyválíme jednu veku. Vyválené veky necháme ještě na plechu nakynout a pak je dáme upéct do trouby. Já nechávám veky péct kolem 20 minut při 170 °C.
Výbornou světlou veku necháme vychladnout a potom ji můžeme nakrájet a použít na obložené chlebíčky. Plátky veky podáváme také jako přílohu k jídlu.