Základní piškotové těsto recept
Apetit Recepty moučníkyPostup Základní piškotové těsto
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme žloutky od bílků. Bílky rozšleháme ve větší nádobě se špetkou soli, nadvakrát přidáme cukr a ušleháme velmi pevný bílkový sníh. Do něj postupně všleháme žloutky a nakonec vmícháme mouku, jejíž část můžeme nahradit objemově stejným množstvím kakaového prášku nebo kávy
S těstem pokračujeme podle použití. Na roládu rozprostřeme těsto do stejnoměrné vrstvy na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě, pokud možno ne horkovzdušné, vyhřáté na 185 °C přibližně 9 minut. Vychladlý plát pomažeme náplní dle vlastního výběru, stočíme a necháme ztuhnout
Na řezy urovnáme vyšší vrstvu těsta do pekáčku vymazaného máslem nebo olejem a vysypaného moukou (kokosovou moučkou). Pečeme v troubě (klidně horkovzdušné) vyhřáté na 160 °C asi 25 minut. Po vytažení z trouby necháme 1 - 2 minuty odstát a vyklopíme na mřížku. Po vychladnutí těsto rozkrojíme, naplníme a ozdobíme
Na dort vlijeme těsto do vybrané formy, vymazané a vysypané jako na řezy, a pečeme podle výšky těsta 25 - 40 minut. Po vytažení z trouby necháme 1 - 2 minuty odstát a částečně vychladlý korpus vyklopíme na mřížku. Po vychladnutí rozkrojíme, naplníme a ozdobíme. Propečení kontrolujeme vždy párátkem nebo špejlí
Množství těsta ze 4 vajec stačí na roládu na plechu o velikosti 40 x 32 cm, na řezy v pekáčku o velikosti 20 x 28 cm a na kulatý dort o průměru 22 cm.