Zapečené brambory s pórkem, paprikou a nivou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 ks vejce máslo 1 kg brambory 1 - 2 špetky tymián 1 ks pórek 100 g niva 100 g eidam 1 špetka mletý bílý pepř 1 dl smetana na vaření 5 - 6 ks bílá paprika
Postup Zapečené brambory s pórkem, paprikou a nivou
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka. Vaříme v osolené vodě, poté je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na hrubá kolečka
Zapékací formu vymažeme máslem nebo olejem
Pórek očistíme a nakrájíme na drobné nudličky, stejně tak papriku. Na pánvi rozehřejeme kousek másla a nejprve osmahneme pórek, poté přihodíme papriku, osolíme a pár minut restujeme. Zeleninu odstavíme z tepla a necháme stranou
Vejce rozšleháme společně se smetanou, solí, pepřem a tymiánem. Nivu nahrubo nastrouháme. Eidam také nastrouháme, nebo jej nakrájíme na plátky
Do zapékací mísy dáme vrstvu brambor, na to rozprostřeme zeleninovou směs, zasypeme nivou a dáme druhou vrstvu brambor. Vše zalijeme rozšlehanými a dochucenými vejci, poklademe sýrem a vložíme do trouby. Brambory zapékáme na 180 °C cca 30 minut, až je povrch zlatavý
Zapečené brambory s pórkem, paprikou a nivou podáváme jako teplý hlavní chod, který není náročný na suroviny.