Zapečené farfalle s tvarůžkovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
1 lžička olej
sůl
1 hrnek vývar
2 ks vejce
1 lžíce máslo
tuk
1 ks cibule
4 lžíce smetana
4-5 ks jablko
3-4 lístky rozmarýn
2 lžíce hladká mouka
mletý bílý pepř
3-4 lžíce citronová šťáva
250 g těstovin farfalle (motýlci)
3-4 ks tvarůžky
2 lžíce jablečná pálenka
máslové hoblinky

Postup přípravy receptu

  1. Jablka očistíme, zbavíme jader, pokrájíme na osminky a v misce je pokropíme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Česnek očistíme a prolisujeme. Tvarůžky nakrájíme nadrobno nebo je rozdrobíme.

  2. Těstoviny uvaříme ve vařící, mírně osolené vodě al dente, hotové scedíme a promícháme se lžičkou oleje. Cibulku očistíme a nakrájíme najemno. V kastrolku rozpustíme máslo a cibuli na něm osmahneme dozlatova. Pak přidáme hladkou mouku a zapražíme vše v jíšku. Přidáme vývar a za stálého míchání z jíšky vymícháme hladkou omáčku. Přidáme česnek, bílý pepř a tvarůžky, které necháme v omáčce rozpustit. Nakonec do ní vlijeme smetanu, ochutíme ji solí a odstavíme. Do mírně vychladlé omáčky rozmícháme vejce, jablečnou pálenku a pár nastříhaných lístků rozmarýnu.

  3. Zapékací misku vymažeme tukem. Vložíme doní jablka, těstoviny a vše zalijeme omáčkou. Nakonec vše zasypeme hoblinkami másla a zapékáme. Ihned podáváme.

  4. Místo tvarůžek můžeme použít tvrdý sýr, místo jablek růžičkovou kapustu a případně můžeme přidat slaninu nebo pečené krůtí řízky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!