Zapečené farfalle s tvarůžkovou omáčkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 1 lžička olej sůl 1 hrnek vývar 2 ks vejce 1 lžíce máslo tuk 1 ks cibule 4 lžíce smetana 4-5 ks jablko 3-4 lístky rozmarýn 2 lžíce hladká mouka mletý bílý pepř 3-4 lžíce citronová šťáva 250 g těstovin farfalle (motýlci) 3-4 ks tvarůžky 2 lžíce jablečná pálenka máslové hoblinky
Postup Zapečené farfalle s tvarůžkovou omáčkou recept
Postup přípravy receptu
-
Jablka očistíme, zbavíme jader, pokrájíme na osminky a v misce je pokropíme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Česnek očistíme a prolisujeme. Tvarůžky nakrájíme nadrobno nebo je rozdrobíme.
Těstoviny uvaříme ve vařící, mírně osolené vodě al dente, hotové scedíme a promícháme se lžičkou oleje. Cibulku očistíme a nakrájíme najemno. V kastrolku rozpustíme máslo a cibuli na něm osmahneme dozlatova. Pak přidáme hladkou mouku a zapražíme vše v jíšku. Přidáme vývar a za stálého míchání z jíšky vymícháme hladkou omáčku. Přidáme česnek, bílý pepř a tvarůžky, které necháme v omáčce rozpustit. Nakonec do ní vlijeme smetanu, ochutíme ji solí a odstavíme. Do mírně vychladlé omáčky rozmícháme vejce, jablečnou pálenku a pár nastříhaných lístků rozmarýnu.
Zapékací misku vymažeme tukem. Vložíme doní jablka, těstoviny a vše zalijeme omáčkou. Nakonec vše zasypeme hoblinkami másla a zapékáme. Ihned podáváme.
Místo tvarůžek můžeme použít tvrdý sýr, místo jablek růžičkovou kapustu a případně můžeme přidat slaninu nebo pečené krůtí řízky.