Zapékané kuřecí s brambory a bazalkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 - 3 špetky sůl máslo 1/2 kg brambory mléko 1 lžíce olivový olej 2 plátky kuřecí prsa 1 kelímek zakysaná smetana 2 ks větší cibule 1 - 2 dl zeleninový vývar zelená petrželka čerstvá bazalka 1/2 lžičky drcený barevný pepř sušený česnek medvědí česnek 1,5 lžička směs koření na rožnění 150 g gouda vcelku
Postup Zapékané kuřecí s brambory a bazalkou
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme. Menší brambory stačí rozkrojít podélně na půlky, větší brambory na čtvrtky. Dáme vařit do osolené vody s lístky petrželky, můžeme přidat i list medvědího česneku. Vaříme téměř doměkka, pak brambory slijeme, zelené lístky vyjmeme
Kuřecí prsa opláchneme a nakrájíme podél vláken na hrubší dlouhé nudle. Z jednoho řízku by nám mělo vyjít 4 - 5 kousků. Maso si naložíme den předem do marinády, kterou připravíme smícháním olivového oleje, směsi koření na rožnění, soli a čerstvě namletého nebo jen nadrceného barevného pepře
Pánev pořádně rozpálíme s plátkem či dvěma másla a maso osmahneme dozlatova. Vyjmeme z tuku a na stejné pánvi osmažíme na kolečka nakrájenou cibuli
Brambory vsypeme do zapékací misky, posypeme sušeným česnekem, poklademe kuřecími kousky a cibulí i s tukem. Znovu posypeme sušeným česnekem a pokryjeme vrstvou nastrouhané goudy. Přelijeme zakysanou smetanou promíchanou s trochou mléka na zředění. Smetanu pouze trochu osolíme. Můžeme prokládat čerstvými lístky bazalky
Troubu vyhřejeme na 175 °C a vše zapékáme dozlatova. Asi po 5 minutách pečení podlijeme asi 1 - 2 dl zeleninového vývaru, vznikne nám moc dobrá šťáva. Brambory s kuřecím masem pečeme asi 35 - 40 minut
Brambory zapékané s kuřecími nudličkami podáváme samostatně jako hlavní chod. Přidáme jen trochu čerstvé zeleniny na oblohu.