Zelenina se smetanou na kyselo recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- cukr 150 g slanina sůl 1 ks cibule 1 ks květák 1 - 2 lžíce hladká mouka 200 g zakysaná smetana 1 špetka muškátový květ citronová šťáva 1 plechovka sterilovaná kukuřice mletý černý pepř 1 plechovka sterilované fazolky
Postup Zelenina se smetanou na kyselo
Postup přípravy receptu
-
Menší květák očistíme, rozebereme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě s trochou muškátového květu a mletého pepře. Uvařený jej vyjmeme z vody a necháme vychladnout
Pokud použijeme syrové fazolové lusky, zbavíme je tvrdého vlákna, nakrájíme na kousky dlouhé 2 - 2,5 cm a povaříme v osolené vodě doměkka. Měkké fazolky scedíme. Slaninu a cibuli na krájíme na kostičky
Slaninu vyškvaříme, přidáme cibuli a necháme ji trochu zezlátnout. Přidáme buď předvařené fazolky nebo fazolky z plechovky i s nálevem. Podle potřeby podlijeme a přivedeme k varu. Ve smetaně rozmícháme mouku a vlijeme ji k fazolkám. Dobře promícháme, přidáme květák a sterilovanou kukuřici. Zeleninu se smetanou prohřejeme a podle potřeby dochutíme cukrem, solí a mletým pepřem, případně okyselíme citronovou šťávou. Chvíli provaříme
Zeleninu se smetanou na kyselo podáváme s vařenými brambory.