Zeleninová polévka z červené čočky recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 2 ks cibule 250 g cuketa 2 ks mrkev 2 lžičky oregano pepř 3 lžíce olivový olej 1,5 l horká voda čerstvá bazalka 3 ks řapíkatý celer 1 ks zeleninový bujón 4 ks oloupaná rajčata 150 g červená loupaná čočka 4cm řasa wakame
Postup Zeleninová polévka z červené čočky
Postup přípravy receptu
-
Červenou čočku propláchněte a nechte okapat na cedníku
Cibuli a česnek nakrájejte na plátky a dejte osmahnout na olivový olej. Přidejte na šikmé větší plátky nakrájenou mrkev a společně restujte asi 5?8 minut, pak přidejte čočku a znovu osmahněte tak, aby čočka byla celá obalená v oleji
Přidejte oloupaná rajčata nebo rajčata z plechovky, vodu, řasu a bylinky. Vařte 10?15 minut, čočka by pak měla být už skoro měkká
Potom přidejte bujón, sůl dle chuti, na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer a na plátky nakrájenou cuketu? nevařte ji déle než 5 minut, aby nebyla blátivá
Nakonec dochuťte dle potřeby solí, čerstvě mletým pepřem, olivovým olejem a čerstvou bazalkou. Řasa by se měla skoro rozvařit, pokud tam zbude větší kus řasy, rozkrájejte ji na malinké kousky a vraťte zpět do polévky
V létě zdobte jedlými kytkami!
MOJE RADA: VAŘTE ZELENINOVÉ VÝVARY!
Nejlepší základ na jakoukoli dobrou a zdravou polévku je silný zeleninový vývar. Kdykoli máte čas, udělejte si ho! Do studené vody bez soli naházejte jakoukoli zeleninu, natě, bylinky, kousek řasy kombu nebo nové koření a bobkový list a vařte nejméně půl hodiny. Minerální látky a chuť přejdou do polévky, která je pak výživnější a lepší! Vyvařenou zeleninu pak vyhoďte nebo dejte pejskovi
Zdroj:
BioAbecedář Hanky Zemanové, vydal Smart Press, 2010
Základní příručka pro všechny, kdo se zajímají o kvalitu jídla, zdraví a o bio.