Zeleninový krém s chřestem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 1 hrst hrášek 2 stroužky česnek 50 g máslo 1 ks cuketa 2 ks mrkev 1,5 l zeleninový vývar 1 dl smetana ke šlehání 2 ks jarní cibulka 1/2 - 3/4 svazku zelený chřest česneková sůl 1 - 2 lžíce koření Horalka 1 - 2 lžíce lahůdkové droždí
Postup Zeleninový krém s chřestem
Postup přípravy receptu
-
Zelený chřest očistíme, odkrojíme dřevnaté konce a spodní část oloupeme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na hranolky. Hrášek vyloupeme (lze použít i mražený). Česnek oloupeme. Jarní cibulku očistíme. Malou mladou cuketu omyjeme a nakrájíme na hranolky
Pekáček vymažeme máslem, dáme do něj chřest, mrkev, cibuli, cuketu, hrášek i česnek. Zakápneme zbývajícím máslem a posypeme česnekovou nebo jinou solí. Zeleninu dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C, pečeme asi 20 minut do změknutí
Zeleninu vsypeme do mixéru, zalijeme vlažným zeleninovým vývarem - ten přidáváme podle potřeby a vše pečlivě rozmixujeme. Hotový hustší zeleninový krém dochutíme kořením Horalka, lahůdkovým droždím a podle potřeby ještě dosolíme. Znovu důkladně prošleháme a nakonec přimícháme smetanu. Hotový zeleninový krém s chřestem vlijeme do hrnce a necháme prohřát a spojit chutě
Zeleninový krém s chřestem podáváme samostatně, s bagetkou, krutonky apod.