Zeleninový krém s chřestem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

1 hrst hrášek
2 stroužky česnek
50 g máslo
1 ks cuketa
2 ks mrkev
1,5 l zeleninový vývar
1 dl smetana ke šlehání
2 ks jarní cibulka
1/2 - 3/4 svazku zelený chřest
česneková sůl
1 - 2 lžíce koření Horalka
1 - 2 lžíce lahůdkové droždí

Postup přípravy receptu

  1. Zelený chřest očistíme, odkrojíme dřevnaté konce a spodní část oloupeme. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na hranolky. Hrášek vyloupeme (lze použít i mražený). Česnek oloupeme. Jarní cibulku očistíme. Malou mladou cuketu omyjeme a nakrájíme na hranolky

  2. Pekáček vymažeme máslem, dáme do něj chřest, mrkev, cibuli, cuketu, hrášek i česnek. Zakápneme zbývajícím máslem a posypeme česnekovou nebo jinou solí. Zeleninu dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C, pečeme asi 20 minut do změknutí

  3. Zeleninu vsypeme do mixéru, zalijeme vlažným zeleninovým vývarem - ten přidáváme podle potřeby a vše pečlivě rozmixujeme. Hotový hustší zeleninový krém dochutíme kořením Horalka, lahůdkovým droždím a podle potřeby ještě dosolíme. Znovu důkladně prošleháme a nakonec přimícháme smetanu. Hotový zeleninový krém s chřestem vlijeme do hrnce a necháme prohřát a spojit chutě

  4. Zeleninový krém s chřestem podáváme samostatně, s bagetkou, krutonky apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!