Zelňačka s modrým česnekem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 0.5 paličky česnek 2-3 ks brambory 1 ks cibule 0.5 lžičky kmín 2-3 ks bobkový list 200 g kysaná smetana 2 lžíce hladká mouka 1 hrst sušené houby 1 kg uzená žebra 500 g bílé kysané zelí podle chuti sůl
Postup Zelňačka s modrým česnekem recept
Postup přípravy receptu
-
Maso zalijeme asi 2 litry vody a uvaříme s bobkovými listy doměkka, po vychladnutí kosti obereme a maso pokrájíme na kousky. Uzená žebra můžeme nahradit 200 - 300 g uzeného boku.
Velkou cibuli oloupeme. Vývar rozdělíme na 2 části a do každé z nich přidáme část na kostičky pokrájené cibule. Do jedné části osoleného vývaru dáme vařit houby a po asi 10 - 15 minutách varu přidáme na kostky nakrájené brambory, ve druhé části uvaříme mírně pokrájené zelí s kmínem. Pokud bychom brambory vařili se zelím, ztvrdly by.
Když jsou brambory a houby uvařené, slijeme vývar do hrnce k zelí, a když je i to už měkké, zahustíme polévku hladkou moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Provaříme, přimícháme kysanou smetanu a přidáme i prolisovaný česnek, který už jen necháme přejít varem. Do odstavené polévky vložíme uvařené brambory, houby a maso. Místo hub můžeme do zelňačky přidat i trochu uvařených fazolí.
Zelňačku s modrým česnekem rozdělíme do hlubokých talířů či misek a podáváme. Polévka je velmi dobrá a sytá.