Žemlovka s meruňkami a tvarohem recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 10 g sůl 6 ks vejce 200 g máslo 100 g rozinky 500 g tvaroh 30 g skořice mletá 75 g cukr vanilkový 1500 ml mléko polotučné 200 g cukr moučka 5 ks bageta 200 g cukr krystal 750 g meruňkový kompot 150 g citrony 100 g základ na vinný krém
Postup Žemlovka s meruňkami a tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Žemli nakrájíme na tenčí plátky a zvlhčíme mírně osolenými vejci s lékem. Tvaroh rozmícháme, přidáme další vejce, moučkový cukr, pečlivě omytou a jemně nastrouhanou kůru z citrónu, přebrané, opláchnuté a spařené rozinky a pečlivě promícháme. Meruňky nakrájíme na tenčí plátky
Vhodný pekáč vymastíme jednou třetinou dávky tuku, na dno rozložíme třetinu navlhčených žemlí, na žemle navrstvíme polovinu dávky nakrájených meruněk, polovinu dávky tvarohu a polovinu krupicového cukru smícháme se skořicí. Na tuto vrstvu narovnáme další třetinu žemlí a na žemle zbylou dávku meruněk a tvarohu. Vrchní vrstvu tvoří třetina žemlí
Žemlovku pokapeme zbylou dávkou rozpuštěného tuku a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Na závěr žemlovku sypeme směsí moučkového a vanilkového cukru. Základ na vinný pěnový krém vyšleháme s mlékem a meruňkovým juicem si doředíme konzistenci podle potřeby.