Židovská vejce recept
Apetit Recepty pomazánkySuroviny na recept
- sůl 10 ks vejce 1 ks cibule plnotučná hořčice mletá sladká paprika čerstvě mletý černý pepř 200 g husí sádlo
Postup Židovská vejce
Postup přípravy receptu
-
Cibuli očistíme, pokrájíme na měsíčky a opražíme na rozehřátém husím sádle. Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme a oloupeme. Vejce nemeleme, ale roztlačíme je v míse pomocí vidličky tak, aby z nich byly malé kousky
Vejce osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, špetkou mleté sladké červené papriky, přidáme plnotučnou hořčici a promícháme. Do vaječné směsi vmícháme opraženou cibuli i s husím sádlem, promícháme a odložíme odležet do chladničky, aby ztuhlo rozpuštěné husí sádlo do takové míry, že pomazánka bude mít výbornou roztíratelnou konzistenci
Židovská vejce natíráme na čerstvý doma upečený chléb nebo pečivo a podáváme s horkým čajem. Pomazánku můžeme doplnit pokrájenou zelenou paprikou a rajčaty. Židovská vejce jsou vynikající jako sytá nedělní snídaně, ale vhodná jsou i pro děti do školy na svačinu
Kousky cibule opražené v husím sádle a malé kousky vajec dodávají pomazánce výjimečnou chuť a velmi odlišnou od vaječných pomazánek se syrovou cibulí. Jde o velmi oblíbené a ve světě rozšířené tradiční jídlo židovské kuchyně.