Židovská vejce recept

Apetit Recepty pomazánky

Suroviny na recept

sůl
10 ks vejce
1 ks cibule
plnotučná hořčice
mletá sladká paprika
čerstvě mletý černý pepř
200 g husí sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli očistíme, pokrájíme na měsíčky a opražíme na rozehřátém husím sádle. Vejce uvaříme natvrdo, vychladíme a oloupeme. Vejce nemeleme, ale roztlačíme je v míse pomocí vidličky tak, aby z nich byly malé kousky

  2. Vejce osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, špetkou mleté sladké červené papriky, přidáme plnotučnou hořčici a promícháme. Do vaječné směsi vmícháme opraženou cibuli i s husím sádlem, promícháme a odložíme odležet do chladničky, aby ztuhlo rozpuštěné husí sádlo do takové míry, že pomazánka bude mít výbornou roztíratelnou konzistenci

  3. Židovská vejce natíráme na čerstvý doma upečený chléb nebo pečivo a podáváme s horkým čajem. Pomazánku můžeme doplnit pokrájenou zelenou paprikou a rajčaty. Židovská vejce jsou vynikající jako sytá nedělní snídaně, ale vhodná jsou i pro děti do školy na svačinu

  4. Kousky cibule opražené v husím sádle a malé kousky vajec dodávají pomazánce výjimečnou chuť a velmi odlišnou od vaječných pomazánek se syrovou cibulí. Jde o velmi oblíbené a ve světě rozšířené tradiční jídlo židovské kuchyně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!