Žitný chléb z kvásku recept
Apetit Recepty přílohyPostup Žitný chléb z kvásku
Postup přípravy receptu
-
Chlebový kvásek si vyrobíme doma z žitné mouky podle receptu Chlebový kvásek. Chlebový kvásek smícháme s žitnou moukou, solí, kmínem, trochou koriandru a 200 - 250 ml vody. Množství vody se odvíjí podle hustoty kvásku a použité mouky. Těsto je lepivé. Práci s ním si ulehčíme namočením rukou do vody. Necháme jej 20 minut odpočinout
Mezitím si vyložíme formu, ve které budeme chléb péci, pečícím papírem
Po 20 minutách těsto přendáme do formy a necháme kynout další 2 hodiny. Chléb jsem pekla i po pouhé 1,5 hod kynutí a povedl se
Žitný chléb z kvásku vložíme do předehřáté trouby na 250 °C a pečeme 20 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 30 - 40 minut. Záleží, jak máme vysoké těsto
Upečený žitný chléb z kvásku položíme na mřížku a necháme vychladnout. Uchováváme jej zabalený v utěrce.