Žitný chléb z kvásku recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

sůl
kmín
250 ml voda
450 g žitná mouka
450 g chlebový kvásek
koraindr

Postup přípravy receptu

  1. Chlebový kvásek si vyrobíme doma z žitné mouky podle receptu Chlebový kvásek. Chlebový kvásek smícháme s žitnou moukou, solí, kmínem, trochou koriandru a 200 - 250 ml vody. Množství vody se odvíjí podle hustoty kvásku a použité mouky. Těsto je lepivé. Práci s ním si ulehčíme namočením rukou do vody. Necháme jej 20 minut odpočinout

  2. Mezitím si vyložíme formu, ve které budeme chléb péci, pečícím papírem

  3. Po 20 minutách těsto přendáme do formy a necháme kynout další 2 hodiny. Chléb jsem pekla i po pouhé 1,5 hod kynutí a povedl se

  4. Žitný chléb z kvásku vložíme do předehřáté trouby na 250 °C a pečeme 20 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 30 - 40 minut. Záleží, jak máme vysoké těsto

  5. Upečený žitný chléb z kvásku položíme na mřížku a necháme vychladnout. Uchováváme jej zabalený v utěrce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!