Žmolenkový koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- poleva 1 ks vejce 4 dl mléko 1 ks citron 2 kostky tvaroh 150 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr těsto 1 ks vejce 1 balíček prášek do pečiva 200 g cukr moučka 200 g hera 1 balíček vanilkový cukr 500 g polohrubá mouka náplň 400 g ovoce
Postup Žmolenkový koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Heru necháme změknout. Ke změklému tuku přidáme cukry, vejce, prášek do pečiva a mouku. Vypracujeme drobivé těsto, které je podobné žmolence na koláče.
Plech vymažeme a rozprostřeme na něj 2/3 žmolenkového těsta.
Citron důkladně omyjeme a nastrouháme z něj kůru. Ke kůře přidáme zbytek ingrediencí na polevu a asi 10 minut vše šleháme. Poleva bude opravdu hodně řídká a to je dobře.
Polevu rovnoměrně rozlijeme na žmolenkové těsto jako další vrstvu. Do ní pokládáme jakékoliv ovoce. Poté nasypeme zbytek žmolenkového těsta.
Žmolenkový koláč pečeme asi 30 minut při 150 °C.