Zvěřinový guláš od tatínka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- česnek sůl majoránka 2 ks cibule sádlo slivovice 1 - 2 lžíce rajčatový protlak masový vývar mletá sladká paprika mletý černý pepř mletá pálivá paprika 500 g zvěřina hladká mouka na zahuštění
Postup Zvěřinový guláš od tatínka
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si nadrobno nakrájíme dvě velké cibule a dáme je osmahnout na rozpuštěné sádlo. Cibuli smažíme dohněda, nesmí být ani dozlatova, ani spálená, ale opravdu hnědá. To potom udělá lepší barvu guláše
Než cibule zhnědne, nakrájíme si zvěřinu na kostky. Poté toto maso přidáme k cibuli a pomalu opékáme ze všech stran. Maso se musí zatáhnout, žádná syrová místa. Jakmile bude maso opečené, zasypeme ho mletou sladkou paprikou a vše pořádně promícháme. Následně osolíme a opepříme, přidáme lžíci rajského protlaku nebo oloupaných rajčat a opět vše promícháme
Teď velmi důležitá část. Nesmíme zapomenout přidat k tomu všemu malého panáka slivovice nebo brandy. Vše mícháme do té doby, než se alkohol odpaří a dokud v hrnci nezbude téměř žádná voda. Ale opravdu jen malinko vody. Bude to vypadat jako kousky masa v husté kaši. V tuto chvíli přidáme masový vývar nebo vývar z kosti. Vývaru přidáme tolik, aby maso bylo ponořené asi 1 - 2 cm. Zmírníme plamen pod kastrolem a necháme probublávat
Protlačíme několik stroužků česneku a přidáme je do hrnce zároveň s majoránkou. Všechny vůně a chutě budou mít čas projít celým jídlem, dokud maso nezměkne. Po změknutí masa guláš zahustíme a dochutíme například mletou pálivou paprikou, chilli papričkou nebo chilli omáčkou, ale s opatrností
Nakonec zvěřinový guláš zahustíme. Guláš lze zahustit několika způsoby. Hladkou mouku rozmícháme ve studené vodě a po troškách přiléváme do hrnce, kde musí guláš silně bublat, aby se nám nenadělaly hrudky. Guláš také můžeme zahustit skývou chleba nebo zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme ji na závěr. Všechny tři druhy zahuštění potřebují ještě 15 - 20 minut varu, aby se zahuštění důkladně rozvařilo, a tak se nám celý guláš dobře zahustil
Zvěřinový guláš od tatínka podáváme s knedlíky podle chuti. A rada na závěr, chceme-li mít dobrý guláš, chce to čas, míchat a neodcházet od vaření.