Americký dýňový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 1 špetka sůl 3 ks vejce 110 g máslo 30 - 50 ml voda 1 - 2 ks hřebíček 1 lžička mletá skořice 175 g hladká mouka 120 ml smetana ke šlehání 1/2 lžičky mletý zázvor 15 g třtinový cukr 100 g třtinový cukr 400 g dýňové pyré z dýně hokaido
Postup Americký dýňový koláč
Postup přípravy receptu
-
Mouku promícháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme na plátky nakrájené máslo a zpracujeme v drobenku. K drobence přilijeme trochu ledové vody a rukou zpracujeme v hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a uložíme na 60 minut do lednice
Mezitím si připravíme náplň. Vejce rozklepneme do misky a rozšleháme. Přisypeme třtinový cukr, smetanu, sůl a dobře promícháme. Do směsi přisypeme skořici, roztlučený hřebíček a mletý zázvor
Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Dýňové kostky dáme do hrnce, krátce povaříme (stačí 5 minut), slijeme a následně rozmixujeme na pyré
Dýňové pyré vlijeme do připravené vaječné okořeněné náplně a naposledy pečlivě promícháme
Těsto rozválíme na kulatý plát a přeneseme jej do kulaté nízké formy
Okraje, které přečnívají, odřízneme. Dno propícháme vidličkou. Na těsto vlijeme dýňovou náplň
Dýňový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C °C 40 - 45 minut
Náplň ztuhne a okraje budou zlatavé. Dýňový koláč necháme po vytažení z trouby vychladnout
Americký dýňový koláč krájíme na trojúhelníčky, zdobíme lístkem meduňky a podáváme jako netradiční sladké pohoštění.