Babiččina hrníčková bábovka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 hrneček olej
6 ks vejce
2 lžíce rum
3 lžíce kakao
1 balíček prášek do pečiva
0 l cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
0 l polohrubá mouka
1 hrneček vlažná voda
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
olej na vymazání
polohrubá mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Vajíčka rozdělíme do dvou misek - žloutky do jedné misky, bílky do druhé. Ke žloutkům přisypeme 0,5 l cukru a balíček vanilkového cukru. Vše utřeme, až vznikne hladká hmota. Vlijeme rum, přisypeme prášek do pečiva, 0,7 l polohrubé mouky, malý šálek na kávu oleje a šálek a půl vlažné vody. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvilku odpočinout.

  2. Mezitím připravíme sníh z bílků, vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou formu. Vyšlehaný sníh do tuha opatrně a pomalu vmícháme do těsta, aby nám nespadl. Větší část hotového těsta vlijeme do formy, ve zbytku rozmícháme kakao a vlijeme též do formy.

  3. Pokud máme rádi bábovku více kakaovou, odlijeme méně vanilkového těsta a ve většině rozmícháme kakao. Bábovku můžeme klidně nechat jenom vanilkovou a nastrouhat do ní čokoládu, či vsypat strouhané oříšky, kokos, nebo jablka. Pokud máte keramickou formu, můžete vysypat formu strouhankou, udělá na povrchu křupavou krustu a ta je opravdu vynikající. Na teflonové formy to nedoporučuji, bábovka se velice špatně vyklápí.

  4. Naplněnou formu vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 45 minut. Průběžně bábovku kontrolujeme zapíchnutím špejle do těsta. Babiččina hrníčková bábovka je hotová ve chvíli, kdy už se nám těsto nelepí na špejli a na povrchu je zlatavá.

  5. Hotovou babiččinu hrníčkovou bábovku vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!