Babiččina hrníčková bábovka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 hrneček olej 6 ks vejce 2 lžíce rum 3 lžíce kakao 1 balíček prášek do pečiva 0 l cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 0 l polohrubá mouka 1 hrneček vlažná voda na ozdobu cukr moučka podle potřeby olej na vymazání polohrubá mouka na vysypání
Postup Babiččina hrníčková bábovka recept
Postup přípravy receptu
-
Vajíčka rozdělíme do dvou misek - žloutky do jedné misky, bílky do druhé. Ke žloutkům přisypeme 0,5 l cukru a balíček vanilkového cukru. Vše utřeme, až vznikne hladká hmota. Vlijeme rum, přisypeme prášek do pečiva, 0,7 l polohrubé mouky, malý šálek na kávu oleje a šálek a půl vlažné vody. Vypracujeme hladké těsto, které necháme chvilku odpočinout.
Mezitím připravíme sníh z bílků, vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou formu. Vyšlehaný sníh do tuha opatrně a pomalu vmícháme do těsta, aby nám nespadl. Větší část hotového těsta vlijeme do formy, ve zbytku rozmícháme kakao a vlijeme též do formy.
Pokud máme rádi bábovku více kakaovou, odlijeme méně vanilkového těsta a ve většině rozmícháme kakao. Bábovku můžeme klidně nechat jenom vanilkovou a nastrouhat do ní čokoládu, či vsypat strouhané oříšky, kokos, nebo jablka. Pokud máte keramickou formu, můžete vysypat formu strouhankou, udělá na povrchu křupavou krustu a ta je opravdu vynikající. Na teflonové formy to nedoporučuji, bábovka se velice špatně vyklápí.
Naplněnou formu vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 45 minut. Průběžně bábovku kontrolujeme zapíchnutím špejle do těsta. Babiččina hrníčková bábovka je hotová ve chvíli, kdy už se nám těsto nelepí na špejli a na povrchu je zlatavá.
Hotovou babiččinu hrníčkovou bábovku vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.