Babiččina zelňačka s kysanou smetanou recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 1 - 2 stroužky česnek sůl 30 g máslo 4 ks brambory 1 ks cibule 1 lžička kmín 2 lžičky libeček 2 ks bobkový list hladká mouka 1,5 kelímek zakysaná smetana 2 l zeleninový vývar 2 lžičky mletá sladká paprika 2 špetky mletý černý pepř 600 - 700 g kysané zelí
Postup Babiččina zelňačka s kysanou smetanou
Postup přípravy receptu
-
Na recept si připravíme všechny uvedené suroviny. Kysané zelí propláchneme, abychom jej zbavili přílišné kyselosti. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme. Obojí nakrájíme na kostičky
Brambory si uvaříme zvlášť v osolené a okmínované vodě do poloměkka
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a cibulku osmahneme dozlatova. Přidáme česnek a mletou sladkou papriku a jen krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, přidáme překrájené zelí a veškeré koření. Zelňačku vaříme do změknutí zelí a chvíli předtím přidáme scezené brambory. Polévku podle chuti dosolíme a ještě krátce povaříme, dokud nejsou brambory zcela měkké. Nakonec přidáme zakysanou smetanu, dobře promícháme a krátce prohřejeme. Babiččinu zelňačku můžeme i zahustit, já to však nedělám. Použít můžeme hladkou mouku nebo hotovou světlou jíšku
Babiččinu zelňačku s kysanou smetanou podáváme horkou s čerstvým chlebem. Nejlepší je na druhý den.