Bavorský knedlík recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- podle chuti sůl těsto 3 ks vejce 8-10 ks pečivo 200 g polohrubá mouka 4 lžíce petrželová nať podle potřeby mléko
Postup Bavorský knedlík recept
Postup přípravy receptu
-
Pečivo (rohlíky nebo housky) nakrájíme na kostky cca 0,5 x 0,5 cm a vložíme do větší mísy. Poté postupně rozbijeme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme ihned k nakrájenému pečivu a bílky můžeme dát zatím do ledničky, protože se pak z nich lépe šlehá sníh.
Poté zalijeme nakrájené pečivo mlékem. S mlékem opatrně, protože pečivo ho rychle nasaje. Dále zasypeme směs polohrubou moukou. Pokud bude hmota na těsto řídká, tak zahustíme moukou a vše vařečkou promícháme, ale jemně, ne jako těsto na buchtu.
Jakmile máme těsto promíchané, tak ho odložíme bokem a nakrájíme petrželovou nať, která může být i sušená, ale není to ono. Poté umíchané těsto osolíme, přidáme nasekanou petrželku a opět vše promícháme. Opět těsto odložíme a z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do již vytvořeného těsta.
Těsto na knedlíky by mělo být tužší, aby z něj šly udělat koule o průměru cca 6 cm. Osobně si dám vedle mísy s těstem na knedlíky misku s vodou a před každým knedlíkem si namočím ruce, aby se těsto tak nelepilo.
Knedlíky následně vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 10 - 15 minut, aby knedlíky byly hotové i uvnitř. Pokud si nebudeme jistí, zda jsou knedlíky hotové, tak jeden knedlík vyjmeme, rozkrojíme a pokud bude uvnitř hotový, tak můžeme vytahovat ostatní.
Bavorské knedlíky můžeme použít k různým omáčkám, například klasickému guláši, či Roztocké baště, případně kachně nebo huse.