Bavorský knedlík recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle chuti
sůl
těsto
3 ks vejce
8-10 ks pečivo
200 g polohrubá mouka
4 lžíce petrželová nať
podle potřeby
mléko

Postup přípravy receptu

  1. Pečivo (rohlíky nebo housky) nakrájíme na kostky cca 0,5 x 0,5 cm a vložíme do větší mísy. Poté postupně rozbijeme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme ihned k nakrájenému pečivu a bílky můžeme dát zatím do ledničky, protože se pak z nich lépe šlehá sníh.

  2. Poté zalijeme nakrájené pečivo mlékem. S mlékem opatrně, protože pečivo ho rychle nasaje. Dále zasypeme směs polohrubou moukou. Pokud bude hmota na těsto řídká, tak zahustíme moukou a vše vařečkou promícháme, ale jemně, ne jako těsto na buchtu.

  3. Jakmile máme těsto promíchané, tak ho odložíme bokem a nakrájíme petrželovou nať, která může být i sušená, ale není to ono. Poté umíchané těsto osolíme, přidáme nasekanou petrželku a opět vše promícháme. Opět těsto odložíme a z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do již vytvořeného těsta.

  4. Těsto na knedlíky by mělo být tužší, aby z něj šly udělat koule o průměru cca 6 cm. Osobně si dám vedle mísy s těstem na knedlíky misku s vodou a před každým knedlíkem si namočím ruce, aby se těsto tak nelepilo.

  5. Knedlíky následně vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 10 - 15 minut, aby knedlíky byly hotové i uvnitř. Pokud si nebudeme jistí, zda jsou knedlíky hotové, tak jeden knedlík vyjmeme, rozkrojíme a pokud bude uvnitř hotový, tak můžeme vytahovat ostatní.

  6. Bavorské knedlíky můžeme použít k různým omáčkám, například klasickému guláši, či Roztocké baště, případně kachně nebo huse.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!