Bezlepkové bulky se semínky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 1 lžička sůl 1 ks vejce 30 g máslo 210 ml voda 30 g kvasnice 1 lžička mletý kmín 150 g vařené brambory 90 g celozrnná pohanková mouka 2 g celý kmín 1 lžička lněné semínko 90 g jáhlová mouka 20 g semínka 180 g bezlepková mouka
Postup Bezlepkové bulky se semínky
Postup přípravy receptu
-
Běžným způsobem si připravíme kvásek. V míse smícháme všechny suroviny potřebné pro přípravu těsta, přidáme kvásek a zaděláme řidší těsto. Pokud používáme domácí pekárnu, nalijeme do dížky vodu, přidáme všechny suroviny a těsto necháme vymíchat
Hotové těsto ihned po zadělání vyklopíme na vál (nenecháváme kynout), rozdělíme na 12 dílů, vytvarujeme kuličky a vložíme do košíčku
Bezlepkové pečivo nekyne nahoru jako běžné pečivo, ale rozjíždí se do stran. Je tedy dobré mít na pečení drobnějších kousků nějaké formičky. K přípravě těchto bulek můžeme použít větší silikonové košíčky. Pokud jsou k dispozici menší formičky, je nutné rozdělit těsto na více dílů. Jednotlivé kusy potřeme vejcem, posypeme celým kmínem popř. hrubou solí a podle chuti přidáme semínka (např. dýňová, slunečnicová nebo lněná). Těsto necháme na teple dobře nakynout (asi 45 minut)
Bezlepkové bulky se semínky pečeme na program horkovzduch při teplotě 160 °C. Jsou hotové asi za 35 minut. Lepší variantou pro pečení je použití kombinované parní trouby, program pára + horkovzduch, na 160 °C po dobu 35 minut. Po upečení má pečivo lepší vzhled, chuť i konzistenci
Bezlepkové bulky se semínky podáváme podle chuti.