Bezlepkové bulky se semínky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička cukr
1 lžička sůl
1 ks vejce
30 g máslo
210 ml voda
30 g kvasnice
1 lžička mletý kmín
150 g vařené brambory
90 g celozrnná pohanková mouka
2 g celý kmín
1 lžička lněné semínko
90 g jáhlová mouka
20 g semínka
180 g bezlepková mouka

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem si připravíme kvásek. V míse smícháme všechny suroviny potřebné pro přípravu těsta, přidáme kvásek a zaděláme řidší těsto. Pokud používáme domácí pekárnu, nalijeme do dížky vodu, přidáme všechny suroviny a těsto necháme vymíchat

  2. Hotové těsto ihned po zadělání vyklopíme na vál (nenecháváme kynout), rozdělíme na 12 dílů, vytvarujeme kuličky a vložíme do košíčku

  3. Bezlepkové pečivo nekyne nahoru jako běžné pečivo, ale rozjíždí se do stran. Je tedy dobré mít na pečení drobnějších kousků nějaké formičky. K přípravě těchto bulek můžeme použít větší silikonové košíčky. Pokud jsou k dispozici menší formičky, je nutné rozdělit těsto na více dílů. Jednotlivé kusy potřeme vejcem, posypeme celým kmínem popř. hrubou solí a podle chuti přidáme semínka (např. dýňová, slunečnicová nebo lněná). Těsto necháme na teple dobře nakynout (asi 45 minut)

  4. Bezlepkové bulky se semínky pečeme na program horkovzduch při teplotě 160 °C. Jsou hotové asi za 35 minut. Lepší variantou pro pečení je použití kombinované parní trouby, program pára + horkovzduch, na 160 °C po dobu 35 minut. Po upečení má pečivo lepší vzhled, chuť i konzistenci

  5. Bezlepkové bulky se semínky podáváme podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!