Bezlepkový cuketový slaný koláč recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3 - 4 stroužky česnek 2 - 3 špetky sůl 1 ks vejce 1 ks cuketa 1 balíček prášek do pečiva 1 lžíce libeček 2 špetky mletý barevný pepř olej na vymazání 200 g hraška
Postup Bezlepkový cuketový slaný koláč
Postup přípravy receptu
-
Cuketu omyjeme, odkrájíme konce a nastrouháme na hrubém struhadle. Cuketu nasolíme a necháme 1 - 2 hodiny odležet. Přebytečnou vodu, kterou cuketa pustí, vymačkáme
Čerstvý libeček opláchneme, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a nasekáme na kousíčky, můžeme i prolisovat
K cuketě přisypeme bylinky, česnek a podle chuti ještě jemně přisolíme. Nakonec přidáme hrašku (směs na zahušťování ze zdravé výživy) promíchanou s práškem do pečiva, množství přizpůsobíme velikosti cukety. Na 400 g cukety přijde asi 200 g hrašky. V tuto chvíli můžeme přidat také vejce, ale není to bezpodmínečně nutné. Směs na slaný cuketový koláč dobře promícháme
Pekáček nebo jinou formu vymažeme olejem a cuketovou směs do ní rovnoměrně rozprostřeme. Cuketový slaný bezlepkový koláč pečeme v troubě (nejlépe horkovzdušné) vyhřáté na 180 °C asi 45 minut do zezlátnutí. Po upečení jej necháme vychladnout
Bezlepkový slaný cuketový koláč chutná výborně a pomocí bylinek a jiné zeleniny se dá různě obměňovat.