Bezlepkový ořechový koláč recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
80 g máslo
2 ks jablko
2 lžíce med
2 lžíce med
1 lžička mletá skořice
1,5 lžička mletá skořice
2 hrnky mleté vlašské ořechy
1 hrnek mleté mandle
1,5 kelímek polotučný tvaroh
1 ks vejce (L)

Postup přípravy receptu

  1. V míse promícháme všechny sypké suroviny na těsto (mleté ořechy, mandle, sůl a mletou skořici). Rukama zapracujeme změklé máslo nakrájené na kousky. Do vzniklé směsi připomínající drobenku přidáme 2 lžíce medu a dobře promícháme

  2. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a zhruba z poloviny připraveného těsta v ní vytvoříme asi půl centimetrovou vrstvu. Těsto rozprostřeme a uplácáme nejlépe rukama

  3. V míse rozmícháme tvaroh s vejcem a medem do hladkého krému. Krémem potřeme těsto ve formě

  4. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na krém rozprostřeme nastrouhaná jablka a posypeme mletou skořicí

  5. Nakonec vše přikryjeme druhou půlkou těsta

  6. Bezlepkový ořechový koláč pečeme při 175 °C asi 25 minut, až je povrch zlatavý

  7. Před krájením necháme bezlepkový ořechový koláč vychladnout. Výhodou je, že každému postačí opravdu jen kousek, protože koláč je velmi sytý.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!