Bezlepkový ořechový koláč recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 80 g máslo 2 ks jablko 2 lžíce med 2 lžíce med 1 lžička mletá skořice 1,5 lžička mletá skořice 2 hrnky mleté vlašské ořechy 1 hrnek mleté mandle 1,5 kelímek polotučný tvaroh 1 ks vejce (L)
Postup Bezlepkový ořechový koláč
Postup přípravy receptu
-
V míse promícháme všechny sypké suroviny na těsto (mleté ořechy, mandle, sůl a mletou skořici). Rukama zapracujeme změklé máslo nakrájené na kousky. Do vzniklé směsi připomínající drobenku přidáme 2 lžíce medu a dobře promícháme
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a zhruba z poloviny připraveného těsta v ní vytvoříme asi půl centimetrovou vrstvu. Těsto rozprostřeme a uplácáme nejlépe rukama
V míse rozmícháme tvaroh s vejcem a medem do hladkého krému. Krémem potřeme těsto ve formě
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na krém rozprostřeme nastrouhaná jablka a posypeme mletou skořicí
Nakonec vše přikryjeme druhou půlkou těsta
Bezlepkový ořechový koláč pečeme při 175 °C asi 25 minut, až je povrch zlatavý
Před krájením necháme bezlepkový ořechový koláč vychladnout. Výhodou je, že každému postačí opravdu jen kousek, protože koláč je velmi sytý.