Bezlepkový pohankový chléb recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžička sůl 1 lžička kmín 200 ml voda 4 lžíce jablečný ocet 2 lžíce olivový olej 0 lžiček jedlá soda 400 g loupaná pohanka 50 g polohrubá kukuřičná mouka směs 3 lžíce voda 1 lžíce chia semínka na ozdobu slunečnicová semínka
Postup Bezlepkový pohankový chléb recept
Postup přípravy receptu
-
Pohanku pořádně propláchneme, zalijeme vodou a přes noc necháme namočenou. V malé misce smícháme chia semínka s vodou, necháme odležet, až se vytvoří gel. Troubu rozehřejeme na 180 °C a formu vyložíme pečícím papírem.
Pohanku přes síto slijeme, ještě jednou propláchneme a dáme do mixéru. Přidáme vodu, jablečný ocet, olej a mixujeme na vysoké otáčky, dokud nedostaneme husté hladké těsto, cca dvě minuty. Nakonec přidáme chia gel a ještě promixujeme.
Ve větší míse smícháme kukuřičnou mouku, sůl, kmín a jedlou sodu. Opatrně přiléváme a zamícháváme umixovanou směs. Až bude těsto bez hrudek, vylijeme do formy, posypeme semínky a dáme do trouby.
Chléb pečeme asi 45 - 60 minut, špejlí zkontrolujeme, zda je chléb už hotový, vyndáme z trouby, vyjmeme z formy a necháme na mřížce vychladnout.
Bezlepkový pohankový chléb po vychladnutí nakrájíme a podáváme podle chuti k různým pokrmům.