Melounový salát s meruňkami a zázvorovou zálivkou recept
Apetit Recepty salátySuroviny na recept
- 1/2 lžičky sůl 1 hrst bazalka 1000 g meruňky 3 lžičky sezam 45 g cukr krystal 1/4 lžičky pepř 3 lžíce olivový olej 15 g čerstvý zázvor 3 lžíce vinný ocet 3,5 lžíce rostlinný olej 1/2 ks salátová okurka 1300 g meloun
Postup Melounový salát s meruňkami a zázvorovou zálivkou
Postup přípravy receptu
-
Sezamová semínka opečeme na lžičce rostlinného oleje
Meruňky zbavíme pecek a nakrájíme na čtvrtky. Meloun rozkrájíme na větší kousky. K přípravě salátu je vhodný bezsemenný meloun. Ušetříme si tak práci s odstraňováním semínek
V kastrůlku smícháme cukr, 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru, olivový i rostlinný olej, sůl a pepř. Na mírném ohni zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Rozehřátou směs přelijeme do shakeru nebo jakékoliv uzavíratelné nádoby, přidáme sezamová semínka, vinný ocet a proštěrcháme, aby se nám vše spojilo. Hotovou zálivku uschováme v lednici
Okurek oloupeme a pomocí škrabky nebo struhadla tvoříme dlouhé a tenké plátky. Takto postupujeme po celé jeho délce, dokud nedojdeme k semínkům. Tuto část okurky nebudeme pro náš salát potřebovat
Na velký talíř naskládáme nakrájené meruňky a meloun. Ozdobíme spirálkami vytvořenými z okurky, posypeme nasekanou bazalkou a přelijeme zálivkou
Melounový salát s meruňkami a zázvorovou zálivkou ihned podáváme. Je pro horké dny přímo ideální!