Bezový mošt recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 dl voda
100 g cukr krystal
2 g kyselina citronová
1 l bezová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Zralé plody bezu umyjeme pod tekoucí vodou a odstraníme stopky. Plody rozmačkáme a necháme několik hodin stát, aby lépe pustily šťávu. Pak je prolisujeme a vylisovanou šťávu necháme stát, aby se usadil zákal.

  2. Čistou šťávu stočíme gumovou hadičkou nebo přecedíme přes plátno. Odměříme, přidáme vodu, cukr, kyselinu citronovou a necháme rozpustit. Připravenou šťávu naplníme do čistých umytých sklenic. Uzavřeme a vložíme do zavařovacího hrnce s dírkovanou vložkou. Bezový mošt sterilizujeme v páře asi 20 minut při 80 °C nebo 5 minut od bodu varu.

  3. Sklenice s bezovým moštem vybereme z hrnce, necháme vychladnout a uložíme na chladné, tmavé a suché místo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!