Bezový mošt recept
Apetit ReceptyPostup Bezový mošt recept
Postup přípravy receptu
-
Zralé plody bezu umyjeme pod tekoucí vodou a odstraníme stopky. Plody rozmačkáme a necháme několik hodin stát, aby lépe pustily šťávu. Pak je prolisujeme a vylisovanou šťávu necháme stát, aby se usadil zákal.
Čistou šťávu stočíme gumovou hadičkou nebo přecedíme přes plátno. Odměříme, přidáme vodu, cukr, kyselinu citronovou a necháme rozpustit. Připravenou šťávu naplníme do čistých umytých sklenic. Uzavřeme a vložíme do zavařovacího hrnce s dírkovanou vložkou. Bezový mošt sterilizujeme v páře asi 20 minut při 80 °C nebo 5 minut od bodu varu.
Sklenice s bezovým moštem vybereme z hrnce, necháme vychladnout a uložíme na chladné, tmavé a suché místo.