Bigos z Opole recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2-3 ks cibule
2 ks bobkový list
300 g hovězí zadní
200 g uzený bůček
0 hlávek hlávkové zelí
2 ks pikantní klobása
2 ks rajský protlak
1 lžíce mletá sladká paprika
300 g vepřové plecko
2 lžíce vepřové sádlo
500 g kysané zelí
0 lžiček mletá pálivá paprika
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na ozdobu
čerstvá petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky, zalijeme vodou a dáme vařit. Kysané zelí scedíme, nálev si necháme a zelí překrájíme, přidáme do hrnce k hlávkovému zelí a vaříme doměkka.

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a čerstvou petrželku nasekáme na jemno. Hovězí a vepřové maso nakrájíme na kostky, klobásy na kolečka a uzený bůček na kostičky.

  3. V jiném hrnci osmažíme na sádle cibuli dozlatova. Přidáme bobkové listy a nakrájené hovězí maso, osolíme ho a opepříme, vydusíme na tuk a přidáme vepřové maso. Vaříme podobně jako děláme u nás základ na guláš. Opět vydusíme na tuk, zasypeme mletou paprikou pálivou i sladkou, promícháme a ihned vmícháme 2 malé rajské protlaky. Chvíli restujeme, abychom protlak zbavili kyselosti.

  4. Potom zalijeme vývarem z vařeného zelí i lákem z kysaného zelí a dusíme doměkka. Dále přidáme klobásy a uzený bůček. Vlijeme uvařené zelí z prvního hrnce. Dochutíme podle potřeby solí a pepřem. V Polsku jsem neviděla, že by kuchaři zahušťovali bigos moukou a smetanou.

  5. Bigos z Opole podáváme posypaný nasekanou petrželkou nebo cibulovou natí jako hlavní chod s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!