Bigos z Opole recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2-3 ks cibule 2 ks bobkový list 300 g hovězí zadní 200 g uzený bůček 0 hlávek hlávkové zelí 2 ks pikantní klobása 2 ks rajský protlak 1 lžíce mletá sladká paprika 300 g vepřové plecko 2 lžíce vepřové sádlo 500 g kysané zelí 0 lžiček mletá pálivá paprika podle chuti sůl mletý černý pepř na ozdobu čerstvá petrželka
Postup Bigos z Opole recept
Postup přípravy receptu
-
Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky, zalijeme vodou a dáme vařit. Kysané zelí scedíme, nálev si necháme a zelí překrájíme, přidáme do hrnce k hlávkovému zelí a vaříme doměkka.
Cibuli nakrájíme nadrobno a čerstvou petrželku nasekáme na jemno. Hovězí a vepřové maso nakrájíme na kostky, klobásy na kolečka a uzený bůček na kostičky.
V jiném hrnci osmažíme na sádle cibuli dozlatova. Přidáme bobkové listy a nakrájené hovězí maso, osolíme ho a opepříme, vydusíme na tuk a přidáme vepřové maso. Vaříme podobně jako děláme u nás základ na guláš. Opět vydusíme na tuk, zasypeme mletou paprikou pálivou i sladkou, promícháme a ihned vmícháme 2 malé rajské protlaky. Chvíli restujeme, abychom protlak zbavili kyselosti.
Potom zalijeme vývarem z vařeného zelí i lákem z kysaného zelí a dusíme doměkka. Dále přidáme klobásy a uzený bůček. Vlijeme uvařené zelí z prvního hrnce. Dochutíme podle potřeby solí a pepřem. V Polsku jsem neviděla, že by kuchaři zahušťovali bigos moukou a smetanou.
Bigos z Opole podáváme posypaný nasekanou petrželkou nebo cibulovou natí jako hlavní chod s chlebem.