Bílý bramborový kmínový chléb mojí babičky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 2 lžičky sůl 250 g brambory 1 lžička cukr krystal 3 lžíce slunečnicový olej 450 ml vlažná voda 1 lžíce bílý ocet 1 lžíce celý kmín 21 g čerstvé droždí 750 g hladká mouka extra speciál 00
Postup Bílý bramborový kmínový chléb mojí babičky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme prosátou mouku, sůl a promícháme. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a přidáme je do jamky v mouce. Na brambory rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme částí vlažné vody, údaj o množství vody je jen orientační, závisí od kvality mouky, kolik je schopná přijmout vody a moučnatosti brambor. Kvásek necháme vykynout (asi 15 minut)
Když kvásek vykyne, zlehka ho začneme promíchávat s moukou za přidání octu a oleje. Dále přidáme celý kmín, rukama důkladně zpracujeme směs na hladké a pružné těsto, těsto by mělo být lesklé a poloměkké. Kdyby bylo těsto vlivem brambor dost řídké, musíme přidávat ještě mouku, až dosáhneme potřebnou konzistenci. Vrch i spodek těsta posypeme moukou, těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu
Těsto vyklopíme pomoučněnýma rukama na pomoučněnou desku a jen zlehka vytvarujeme kulatý bochník, nepropracováváme ho, jak jsme zvyklí, abychom nevytlačily bubliny z těsta. Pomoučněnými rukama těsto jemně přeložíme na moukou vysypaný pečící papír na plechu a necháme ještě 15 minut kynout
Chléb pečeme v troubě prvních 10 minut na funkci dolní a horní ohřev s ventilátorem při teplotě 225 °C a poté 50 minut při teplotě 190 °C. Na spodek trouby dáme malý kastrůlek s horkou vodou - tzv. vlhké pečení. Upečený chléb dáme vychladnout na mřížku, tentokrát ho nepotíráme vodou vůbec. Celý byt během pečení nádherně rozvoní dráždivou vůní čerstvého domácího chleba jako ve starých časech u mojí drahé staré mámy anebo ve venkovské pekárně
Ani po tolika letech jsem to nevydržela, chléb byl ještě teplý, když sem si z něho ukrojila patku, kterou mám velmi ráda, s křupavou moučnou kůrkou a měkkou střídkou. Chléb má krásně nadýchanou strukturu střídky s velkými oky. Chléb je kyprý a lehký jako pírko, přitom má křupavou moučnou kůrku. Chléb je úžasně chutný a vydrží vláčný a jako čerstvý i více dní
S láskou vzpomínám, jak moje drahá babička vstávala v den pečení chleba za tmy už o 3. hodině ráno, zadělávala tento chléb ve velkém dřevěném korytě a potom vytvarovala až 7 velkých bochníků chleba, které sázela velkou lopatou do domácí pece
Když upečený chléb vychladl, zabalila ho do čistých lněných utěrek a dala do pokoje na velký stůl. Chléb pekla jednou do týdne pro svých 7 dětí a mě, když jsme bývali u ní. Čerstvě upečený velký krajíc chleba nám natřela domácím sádlem, posypala cibulí a s ním jsme lítali venku po vesnici s ostatními dětmi
V den pečení chleba vždy zadělávala více těsta, protože z něho udělala langoše, které na velké lopatě dala do pece a upekla. Horké langoše potřela husím sádlem, posypala česnekem a každý k tomu dostal velkou sklenici ještě teplého mléka, které stihla čerstvě nadojit od naší kravičky
Byla to nejlepší snídaně a nejlepší chléb, který jsem, kdy jedla. Tento recept věnuji památce mojí drahé babičky k jejím nedožitým 112. narozeninám.