Bílý chléb s medem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 5 lžic olej 0 lžiček sůl 2 ks vejce 75 g med 600 g hladká mouka 225 ml vlažná voda 1 balíček sušené droždí na potření 1 ks vejce na ozdobu mák sezamové semínko
Postup Bílý chléb s medem recept
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme sušené droždí s moukou. Přidáme vejce, vlažnou vodu se solí, med a olej. Těsto nejprve vařečkou promícháme a poté přendáme na pomoučněný vál. Vypracujeme hladký bochníček a těsto necháme kynout na teplém místě v naolejované míse, až zdvojnásobení svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části, můžeme i na 6. Vytvoříme dlouhé ale slabší válečky. Jednu stranu všech válečků spojíme dohromady a s citem každý váleček překládáme, pleteme cop. Pleteme nejlépe na plechu vyložený pečicím papírem. Upletené těsto necháme na plechu opět alespoň hodinu na teplém místě kynout.
Pletený chléb potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, nebo sezamem. Bílý chléb s medem pečeme v předehřáté troubě na 165 °C asi 35 - 40 minut. Pokud se nám zdá tmavý, přikryjeme alobalem. Zda je dobře upečen zjistíme tím, že když na chléb zaklepeme, musí znít dutě.
Bílý chléb s medem necháme vychladnout a můžeme podávat.