Borůvkové tiramisu s mascarpone recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

3 - 4 ks vejce
300 - 400 g borůvky
250 g mascarpone
hořké kakao
1 balíček cukrářské piškoty
150 ml silná káva
2 lžíce likér Amaretto
60 g třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do mísy, přisypeme cukr a šleháme na maximální výkon minimálně 5 minut. Měla by nám vzniknout krásně našlehaná žloutková pěna

  2. Do žloutkové pěny po lžících přidáváme mascarpone (pokojové teploty) a vždy alespoň půl minuty šleháme, aby se žloutky s mascarpone dobře spojily. Takto všleháme celé mascarpone. Nakonec vmícháme pevný bílkový sníh. Vmícháváme jej lehce - bez použití mixéru

  3. Uvaříme si silnou kávu, kterou necháme trochu vychladnout. Kávu smícháme s likérem

  4. Do kávy rychle namáčíme cukrářské piškoty a uložíme je v jedné vrstvě do sklenic. Pokud je dno užší, jednoduše piškoty před máčením nalámeme. Na chuti to neubere. Na piškoty naneseme vrstvu krému a zasypeme vrstvou borůvek. Poklademe druhou vrstvu piškotů namočených v kávě. Na vrch přijde vrstva mascarpone krému

  5. Krém uhladíme a sklenice s borůvkovým tiramisu uložíme do lednice minimálně na 2 hodiny. Vychlazené a dobře ztuhlé tiramisu hustě poprášíme kakaem a nakonec dozdobíme vrstvou borůvek a lístkem meduňky či máty

  6. Borůvkové tiramisu uchováváme v chladu a nejlépe ještě v den přípravy podáváme jako lahodný dezert.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!