Borůvkové tiramisu s mascarpone recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 3 - 4 ks vejce 300 - 400 g borůvky 250 g mascarpone hořké kakao 1 balíček cukrářské piškoty 150 ml silná káva 2 lžíce likér Amaretto 60 g třtinový cukr
Postup Borůvkové tiramisu s mascarpone
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do mísy, přisypeme cukr a šleháme na maximální výkon minimálně 5 minut. Měla by nám vzniknout krásně našlehaná žloutková pěna
Do žloutkové pěny po lžících přidáváme mascarpone (pokojové teploty) a vždy alespoň půl minuty šleháme, aby se žloutky s mascarpone dobře spojily. Takto všleháme celé mascarpone. Nakonec vmícháme pevný bílkový sníh. Vmícháváme jej lehce - bez použití mixéru
Uvaříme si silnou kávu, kterou necháme trochu vychladnout. Kávu smícháme s likérem
Do kávy rychle namáčíme cukrářské piškoty a uložíme je v jedné vrstvě do sklenic. Pokud je dno užší, jednoduše piškoty před máčením nalámeme. Na chuti to neubere. Na piškoty naneseme vrstvu krému a zasypeme vrstvou borůvek. Poklademe druhou vrstvu piškotů namočených v kávě. Na vrch přijde vrstva mascarpone krému
Krém uhladíme a sklenice s borůvkovým tiramisu uložíme do lednice minimálně na 2 hodiny. Vychlazené a dobře ztuhlé tiramisu hustě poprášíme kakaem a nakonec dozdobíme vrstvou borůvek a lístkem meduňky či máty
Borůvkové tiramisu uchováváme v chladu a nejlépe ještě v den přípravy podáváme jako lahodný dezert.